Demonstranter trotsar polisen – möts av tårgas och vattenkanoner

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals demonstranter trotsar polisens demonstrationsförbud och har gett sig ut på Hongkongs gator. Polisen svarar med att använda tårgas, vattenkanoner och spruta färgat vatten

Aktivister rapporteras kasta bensinbomber och försöker ta sig igenom avspärrningar till parlamentsbyggnaden.

Sent på eftermiddagen började oroligheterna i Hongkong. Demonstranter rapporteras starta bränder, kasta stenar och peka med laser mot kravallpolis över de avspärrningar som skiljer dem åt. Polisen sprutar vatten på de mest våldsamma demonstranterna.

Polisen hade inför dagen satt avspärrningar nära den kinesiska regimens myndighet som ansvarar för Hongkong.

Tidigt på lördagseftermiddagen hade några tusen demonstranter i svarta tröjor samlats på en utomhusarena i Hongkong trots polisens förbud. Andra bar på kors och sjöng ”halleluja” i ett försök att komma runt mötesförbudet som inte är lika hårt reglerat för religiösa sammankomster.

Protesterar ändå

Dagens demonstration skulle uppmärksamma femårsdagen av att Peking avvisade ett krav på utökad demokrati och den så kallade Paraplyrörelsen föddes. Polisen har förbjudit demonstrationen med hänvisning till säkerheten efter den gångna helgens våldsamheter, men varnade ändå för ”allvarliga störningar”.

Arrangörerna ställde in demonstrationen men många uppgav att de skulle protestera ändå. I olika nätforum har ungdomar diskuterat hur man bäst rundar demonstrationsförbudet, någon har föreslagit shoppingrundor i stora grupper och en Youtube-stjärna med 800 000 följare bjöd in till träff för sina fans.

På fredagen greps flera framträdande demokratiaktivister, bland dem två av Paraplyrörelsens ledargestalter, Joshua Wong och Agnes Chow. Wong och Chow anklagas bland annat för att ”uppmana andra att delta i otillåtna sammanslutningar”.

”Extremt oroande”

EU:s utrikeschef Federica Mogherini kallar situationen ”extremt oroande” och Amnesty International beskriver gripandena som ”skrämseltaktik direkt ur Pekings regelbok”.

Demonstranterna har använt appar för krypterade meddelanden för att snabbt kunna mobilisera. På lördagsmorgonen rapporterade LIHKG, ett forum många använt för att kommunicera, via Twitter att man utsatts för en massiv attack. Samtidigt meddelar appen Telegram att man kommer att uppdatera tjänsten för täppa till en lucka som gjort det möjligt för kinesiska myndigheter att ta reda på de anonyma medlemmarnas identiteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.