Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya drönar- och satellitbilder visar omfattningen av bränderna på Rhodos. Foto: TT/AFP/Copernicus Sentinel-2

Efter sju dagar – bränderna på Rhodos fortfarande ”utom kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

I sju dagar har det brunnit på den grekiska ön Rhodos, vilket lett till massevakueringar och förstörda hem.

Samtidigt som kritik väckts mot myndigheterna och researrangörernas långsamma agerande hyllas nu lokalbefolkningen för sina insatser.

– Lokalbefolkningen körde oss i sina privata bilar från hotellen till evakueringsplatserna, men väl där fanns ingen information, säger en tysk turist till Reuters.

Enligt Konstantinos Taraslias, borgmästaren på Rhodos, är bränderna fortfarande inte under kontroll. Han tillägger till den lokala tv-kanalen ERT att släckningsarbetet har försvårats av de tusentals turister som behöver resurskrävande evakuering.

19 000 personer hade under söndagen evakuerats från Rhodos, samtidigt som nya evakueringar inletts på ön Korfu där bränderna nu rasar i minst 18 områden.

Ett land i lågor

Skogsbränder pågår just nu över hela Grekland. Av de 82 bränder som härjar startade 64 av dem på söndagen. Då uppmättes temperaturer på över 46 grader på det grekiska fastlandet.

Över 450 brandmän och minst sju flygplan har skickats från andra EU-länder för att bistå Grekland och EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, lovade på söndagskvällen att fortsätta hjälpa landet.

Misstänker anlagda bränder

Theofanis Skembris, vice borgmästare på Korfu, har sagt till BBC att han misstänker att bränderna på ön är anlagda.

– Vi måste vänta på utredningen, men det första inofficiella antagandet är att det rör sig om anlagda bränder. Bränder kan inte starta samtidigt på fyra olika platser, sa han till kanalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.