Enligt Håkan Frantzich är det sannolikt en takkonstruktion av trä som har fattat eld. Även om han beskriver det tragiska i att mycket riskerar att bli förstört tror han att byggnaden kommer kunna räddas. Foto: Privat/TT

Brandingenjören om dramat i Paris: ”Man kan inte skicka in brandmän”

Publicerad

Den historiska katedralen Notre-Dame står i lågor och oroande bilder fyller medierna. Men brandingenjören Håkan Frantzich, vid Lunds Universitet, tror att den ikoniska byggnaden kommer kunna räddas och restaureras.
– Det är en tragisk händelse, men jag tror man kommer kunna bygga upp detta igen, säger han till SVT Nyheter.

Det är ännu så länge oklart exakt vad som har föranlett att den historiska byggnaden börjat brinna. Elden har spridit sig upp i katedralens höga spira, och den har kollapsat.

Men att spiran och taket faller in är inte konstigt, menar Håkan Frantzich.

– Det här är sannolikt en takkonstruktion av trä som brinner. Det kommer brinna av väldigt snabbt och jag gissar att det i övrigt inte finns så mycket som kommer brinna. Men taket kommer kollapsa, säger han.

Misstänker el-fel

Det låter som att du ändå tror att skadorna kommer bli begränsade?

– Ja, det är min bedömning. Skadorna kommer, tror jag, begränsas till själva takkonstruktionerna. Kyrkan nedanför kommer nog klara sig relativt väl, även om inredningen så klart kommer ta skada.

Vad kan ha orsakat branden?

– Jag misstänker att det handlar om elektriskt fel. Ett gammalt kablage eller något sådant, det är inte helt ovanligt. Anlagda bränder visst, men om någon skulle ha gjort det gör man det sällan på taket.

Handlar om utvändig släckning

Nu handlar det om att bevaka snarare än att gå in och släcka, tror Håkan Frantzich. Om några timmar menar han att branden kommer att ebba ut eftersom det är en stenbyggnad.

– Det handlar om ett långt släckningsarbete, men det är ändå relativt begränsat så är det inga våldsamma tider. Det går inte att komma åt det här, man kan inte skicka in folk i den byggnaden. Det får vara en utvändig släckning, säger han.

Hur kommer det sig att man inte vattenbombar byggnaden?

– Det är en avvägning, men många gånger riskerar det att medföra ännu värre och svårhanterliga skador.

Om framtiden är han trots allt hoppfull.

– Det blir en ny konstruktion, men kyrkan kommer förmodligen även i fortsättningen kunna fungera som en ikonisk byggnad, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer