Brandmännens strategi är att slå ihop två av bränderna för att återfå kontrollen. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Australien: bränderna blir värre i morgon

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga vindar riskerar att förvärra de skogsbränder som drabbat Australien och brandmännen tar nu till nya åtgärder för att rädda situationen.

Den australiska delstaten New South Wales fortsätter att härjas av stora skogsbränder som kallats för de värsta landet sett på 40 år. Enligt AP har ett människoliv och över 200 hem redan gått förlorade, och än ser det inte ut att bli lättare för brandmännen som kämpar mot lågorna.

På tisdagen meddelade delstatens brandchef Shane Fitzsimmons att man medvetet fört samman två av de stora bränderna i området kring bergskedjan Blue Mountains. Detta för att skapa en eld som är lättare att hantera och därmed försöka undvika det många oroat sig för – att bränderna slår sig samman och rör sig närmare Sydney.

”Så illa det kan bli”

Samtidigt varnar meteorologer för att onsdagen kommer med värme och vindar – något som gynnar de redan okontrollerade eldsvådorna. Och allt eftersom morgondagen närmar sig växer oron för att den stora elden man skapat ska slås samman med ytterligare en brand vid staden Springwood.

– Prognosen för morgondagen och scenariot är ungefär så illa som det kan bli, sade brandchefen under pressträffen på tisdagen.

Fitzsimmons förklarade att man just nu styr bränderna genom kontrollerad avbränning, alltså att bränna ”gator” i terrängen som flammorna inte kan hoppa över.

Ovanligt stora bränder

Åsa Reade bor i Sydney. Hon berättar för Gomorron Sverige att man i dag inte känner lika stark röklukt i staden, men att myndigheter ändå varnar människor med astma eller andningssvårigheter att stanna inne.

Det brinner i Australien varje år, säger hon, och det är något många är vana vid. Men årets skogsbränder är något utöver det vanliga.

– Det är mer nu på grund av att vi haft en otrolig värme och väldigt lite regn under vår vinter, säger hon.

Meteorologen: Vindar kommer

Enligt Åsa Reade är det ett par områden runt omkring Sydney, samtliga på omkring 100 kilometers avstånd, som är i farozonen. Men i staden känner hon sig ändå trygg än så länge.

– Det rapporteras om att Sydney är i lågor, men så är det inte i verkligheten.

På tisdagsmorgonen lokal tid härjade fortfarande 60 bränder, 13 av dem okontrollerade, och trots ett lätt regn säger brandmän på plats till BBC att man inte tror att det kommer underlätta för att stoppa eldsvådorna.

SVT:s meteorolog Nils Holmqvist bekräftar oron många känner i dag. Prognoserna pekar tydligt på att värme och vind är på väg in mot Australien under morgondagen.

– Det kommer att understödja bränderna, säger han till Gomorron Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer