Foto: Reuiters, TT

Brasiliansk polis: Oljespillet kom från grekiskt fartyg

Uppdaterad
Publicerad

Ett grekiskt fartyg misstänks vara ansvarigt för det oljeutsläpp som förorenat brasilianska stränder. Det säger federala polisen i Brasilien, enligt tidningen O Globo.

Den brasilianska federala polisen har genomfört en utredning tillsammans med Interpol där man slår fast misstankarna om att det var ett grekiskflaggat fartyg som släppte ut oljan. Utsläppet skedde i slutat av juli men har först i oktober nått Brasilien och drabbat 250 stränder i nordöstra delarna av landet.

”Mycket höga misstankar”

Brasiliens president Jair Bolsonaro berättade för lokala medier om att han underrättats.

– Det verkar som om det finns mycket höga misstankar mot företaget, men det är inte bekräftat än. Nu jobbar vi på att bevisa det, säger han till brasilianska tidningen O Globo.

Venezulansk olja

Utredningen som kom fram till att det var ett grekiskt fartyg var ett samarbete med marinen, federala åklagarmyndigheten och flera brasilianska universitet. Den visade att fartyget låg i hamn i Venezuela under tre dagar i mitten av juli för att sedan åka vidare via Sydafrika till Singapore.

Den 17 oktober sade miljödepartementet i Brasilien att oljan är venezulansk, men tillade att det inte betydde att Venezuela var ansvarigt för utsläppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer