Den brasilianske presidentkandidaten Jair Bolsonaro vid ett kampanjmöte på onsdagen. Foto: TT

Brasiliansk presidentkandidat knivhuggen

Uppdaterad
Publicerad

Den brasilianske presidentkandidaten och högerpolitikern Jair Bolsonaro knivhöggs i buken, mitt i en folksamling i staden Juiz da Fora, under torsdagen. Han vårdas för en allvarlig skada i levern, och hans tillstånd bedömdes till en början som livshotande.

En talesperson för det sjukhus där den kontroversielle politiken Jair Bolsonaro vårdas bekräftar att presidentkandidaten genomgått operation. Natten mot fredag, svensk tid, uttalade sig det aktuella sjukhuset om läget.

När Bolsonaro inkom till sjukhuset ska hans tillstånd ha varit livshotande, och blodtrycket extremt lågt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Efter ett antal timmar kunde dock sjukhuset konstatera att läget stabiliserats, men det är fortfarande inte klarlagt hur länge Jair Bolsonaro kommer tvingas vara kvar på sjukhuset.

En gripen

I ett uttalande säger sjukhuset att det kan komma att ta två månader innan högerpolitikern har återhämtat sig. Kvar på sjukhus blir presidentkandidaten åtminstone en hel vecka, rapporterar Reuters.

Angreppet skedde i delstaten Minas Gerais i samband med en kampanj i staden Juiz da Fora. Bilder från händelsen visar när presidentkandidaten bärs i väg från området.

Polisen uppger att en man har gripits misstänkt för knivdådet, men att hans identitet ännu inte är känd. Eventuellt motiv är i nuläget okänt.

Kallas ”Brasiliens Trump”

Den 63-årige Jair Bolsonaro är ledare och presidentkandidat för det konservativa partiet PSL. Han kallas av många för ”Brasiliens Trump”, rapporterar BBC. Han vill se lättnader i Brasiliens vapenlagar, och står för en strikt anti-abortpolitik.

Bolsonaro ligger näst bäst till i väljarundersökningar inför valet i Brasilien, med 19 procents stöd, enligt opinionsmätningar.

Han har det senaste decenniet gjort sig känd för flera grovt sexistiska och kränkande uttalanden. 2011 sade han i Playboy magazine att han var ”inkapabel att älska en homosexuell son” och att han hellre skulle se att en sådan son ”dog i en olycka”, rapporterar BBC.

2015 bötfälldes han för att han sagt att kongressledamoten Maria do Rosario inte ”var värd att våldta”.

Jair Bolsonaro utreds för tillfället efter anklagelser om rasistiska och nedsättande kommentarer om afro-brasilianer, enligt BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.