Foto: Douglas Magno, AFP

Brasilianska myndigheter fryser gruvbolagets tillgångar

Uppdaterad
Publicerad

Brasilianska myndigheter fryste under lördagen cirka 11 miljarder kronor av gruvbolaget Vales tillgångar, uppger Reuters. Tanken är att de ska gå till att betala för skadorna efter fredagens dammkollaps. Bolaget ska även betala cirka 580 miljoner kronor i böter, efter beslut av miljömyndigheten.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade dammkollapsen, med den efterföljande lerfloden som sträckte sig tiotals kilometer in över landskapet och skadade hus, broar och det område där gruvarbetarna höll till.

Kritik mot gruvbolaget

Men kritiken mot gruvbolaget Vale har inte låtit vänta på sig. Utöver frysningen av tillgångar, som en brasiliansk domare beslutade om under lördagen, har flera miljöförespråkare uttalat kritik.

”En sorglig konsekvens av de lärdomar som inte gjort av Brasiliens regering och gruvföretagen”, kommenterar bland annat miljöorganisationen Greenpeace.

”Detta rör sig inte om olyckor, utan om miljöbrott som måste utredas”, skriver organisationen och hänvisar till den likartade olycka som för för tre år sedan inträffade i samma region, utanför staden Mariana.

Hundratals utan hem

Då dog runt ett tjugotal personer och över 370 familjer förlorade sina hem på i vad som beskrivs som Brasiliens värsta miljökatastrof. De tre bolag som skötte driften av dammen, varav Vale var ett, betalade miljarder för återställande och i böter efter det inträffade. Ingen individ har dock fått stå till svars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.