Brasilianska Vogues modechef fick avgå efter kalasbild

Publicerad

Modechefen på brasilianska utgåvan av modemagasinet Vogue stötte på en kritikstorm efter att bilder från hennes 50-årskalas spreds i sociala medier. Kritikerna menade att bilderna –bland annat på modechefen sittandes i en tronliknande stol omgiven av svarta kvinnor– leder tankarna till koloniala skildringar av slaveri.

Festligheterna ägde rum i början av februari i Bahia i nordöstra Brasilien. När en gäst la upp bilder från firandet började kritiken välla in och frågor kring festens tema att ifrågsasättas. Det rapporterar flera medier.

Klädda som husslavar

Många påpekade att bilderna, föreställandes svarta kvinnor som sågs välkomna gäster och posera bredvid dem på stolen, påminde om hur det var under slaveriet. Kvinnornas vita kläder påminde om sättet så kallade husslavar brukade klä sig, skriver the Daily Mail.

Rita Batista, en brasiliansk tv-presentatör, lade upp bilden på Instagram tillsammans med en snarlik bild från 1860 också tagen i Bahia, för att tydliggöra problematiken.

”Tänk på hur mycket du kan skada människor, deras minnen, deras folks situation, när du väljer ett tema för att” krydda upp” ett lyckligt ögonblick i ditt liv” skrev den brasilianska sångerskan Elza Soares i ett inlägg på Instagram.

Bad om ursäkt – avgick sen

Modechefen själv förnekade dagen efter festen i ett nu borttaget Instagraminlägg att temat medvetet skulle anspelat på slaveri. Hon bad om ursäkt ifall någon uppfattat det så.

På onsdagen kom beskedet att hon avgått från sin post, enligt the Guardian. Magasinet själv skrev i ett uttalande att de ”djupt beklagade det inträffade” och att de hoppades att kunna ta lärdom av det som uppstått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.