Foto: TT

Brasilien: ”Hoppas ha Gripen i luften nästa år”

Uppdaterad
Publicerad

I augusti nästa år räknar Brasilien med att de tio första svenska jasplanen ska vara i drift. Det uppger landets försvarsdepartement i dag. 

Beskedet kommer från det brasilianska försvarsdepartementets officiella twitterkonto, som hänvisar till ett uttalande av landets försvarsminister Jacques Wagner.

Just nu pågår en stor försvarsmässa i Rio de Janeiro, där bland annat Saab deltar. Jacques Wagner skriver på Twitter att affären med Saab stärker partnerskapet mellan länderna och att det kommer att stärka den brasilianska flygindustrin.

Jas Gripen-köp

Värt 40 miljarder

Samtidigt pågår just nu intensiva förhandlingar mellan den svenska och brasilianska regeringen om detaljerna i det kontrakt som reglerar leasingavtalet av jasplanen. Detaljerna som nu diskuteras handlar enligt uppgifter till SVT Nyheter om kostnader och antal plan som kan komma att leasas ut. Förhandlingarna kan dock komma att pågå i ytterligare några månader och det är oklart hur de slutar.

I december 2013 stod det klart att Brasilien valde Jas Gripen framför amerikanska stridsflygplan för att modernisera landets flygvapen. Affären som är värd 40 miljarder kronor innebär att sammanlagt 36 flygplan ska levereras mellan 2019 och 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas Gripen-köp

Mer i ämnet