Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Floden som rinner genom den brasilianska staden Salto är full av giftigt skum. Foto: Reuters

Brasilien: Invånare drabbas återigen av giftigt skum

Uppdaterad
Publicerad

Floden Tiete i sydvästra Brasilien är sedan en vecka full av giftigt skum. Igen. Problemet är nämligen återkommande.

Enligt SOS Mata Atlantica, en miljöorganisation som länge drivit på för att floden ska saneras, orsakas skummet av fosfater och fosfor som finns i produkter som tvål, tvättmedel och tandkräm som dumpats i stora mängder i avloppet i storstadsregionen i staden São Paulo.

– Skummet innehåller bakterier som kan vara skadliga både för människor och miljö, säger Malu Ribeiro på SOS Mata Atlantica till Reuters.

Som en ”öppen kloak”

Problemet är återkommande och redan 2003 beskrev amerikanska forskare floden som en öppen kloak. Det stinkande skummet tycks breda ut sig allt mer. Enligt SOS Mata Atlantica förekom föroreningarna under 2021 i 85 kilometer. 2022 hade sträckan ökat med 40 procent.

Myndigheterna i staden Salto uppger att de övervakar flodens situation och råder befolkningen att undvika att närma sig floden, särskilt när den skummar.

År 2026 kommer 5,6 miljarder dollar att investeras i utbyggnaden av det grundläggande sanitetsnätet i delstaten Sao Paulo uppger de lokala myndigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.