Brasiliens president Jair Bolsonaro och Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbilder. Foto: TT

Brasilien nobbar brandhjälp från G7 – kräver ursäkt av Macron

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen tackade Brasilien nej till G7-ländernas löfte om ett hjälppaket på 20 miljoner dollar för att släcka bränderna i Amazonas. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP och hänvisar till den brasilianska nyhetssajten G1.

Den brasilianska presidentens stabchef, Onyx Lorenzoni, uppmanar istället Emmanuel Macron att ”ta hand om sitt eget hem och kolonier.”

– Vi uppskattar det (erbjudandet), men resurserna är kanske mer relevanta för att återplantera skogarna i Europa, säger han till G1.

Uttalandet kommer efter att G7-ländernas ledare under helgen kom överens om att omedelbart bidra med 20 miljoner dollar, drygt 214 miljoner svenska kronor, till brandbekämpningen i Amazonas regnskog.

På tisdagen öppnade dock landets president, Jair Bolsonaro, för att ta emot stödpaketet trots allt, enligt Reuters.

– Han (Emmanuel Macron) kallade mig en lögnare. Han måste ta tillbaka det, innan vi går med på något, sa han till medier.

”Vi skyndade till akuten”

Förutom att bränderna förstör stora delar av regnskogen, skapar de även hälsoproblem för många människor. Flera sjukhus i regionen är överbelastade med patienter som drabbats av bland annat andningssvårigheter till följd av den giftiga brandröken, rapporterar G1.

Fyraårige Maycon är ett av många barn i regionen som uppsökt läkarvård den senaste tiden.

– Han hade andningssvårigheter så vi skyndade till akuten, där han blev inlagd direkt. Nu mår han bättre och får både antibiotika och syrgas, säger hans mamma Marciela Damásio till nyhetssajten G1.

Enligt henne kommer läkarna inte att skriva ut pojken inom de närmaste dagarna eftersom det finns stor risk att han kommer tillbaka på grund av rökmolnen.

Flera barn till sjukhus

Pojken är inte ensam om att uppsöka sjukvård för hälsoproblem relaterade till bränderna. Barnsjukhuset i Porto Velho uppger att barnakuten har tagit emot omkring 500 barn med andningssvårigheter mellan den 1 och 10 augusti.

Brandrök är farlig eftersom den innehåller många giftiga ämnen, bland annat kolmonoxid (CO). Vid inandning når det blodet, vilket förhindrar transport av syre till kroppsceller och vävnader, rapporterar G1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer