Mercedes Bustamante är biolog och kritisk till den nya brasilianska regeringens miljöpolitik. Foto: Sara Murillo Cortes

Biologer oroliga för Brasiliens miljöpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Brasilien är ett av de mest artrika länderna i världen. Men nu växer oron för att den nya konservativa regeringens 30-procentiga nedskärningar på forskningsområdet ska slå hårt mot miljöarbetet.

I veckan presenterades den internationella rapporten om hotet mot den biologiska mångfalden i världen: en miljon arter riskerar att försvinna. I Brasilien har hälften av savannen försvunnit och avverkningstakten är hög; motsvarande en miljon fotbollsplaner försvinner varje år.

– Den här savannen har den största biologiska mångfalden i världen. Här finns väldigt många endemiska arter som kommer att behövas för all framtid, säger Mercedes Bustamante, som är en av världens främsta experter på den brasilianska savannen.

I klippet ovan berättar hon hur hon ser på den brasilianska regeringens miljöpolitik och vad hon tror att det kan leda till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.