Brasiliens president Jair Bolsonaro får hård kritik efter att han sparkat landets försvarsminister Azevedo e Silva. Foto: Joedson Alves/TT

Brasiliens överbefälhavare avgår i protest mot Bolsonaro

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska krisen i Brasilien fördjupades under tisdagen när landets överbefälhavare för armén, flottan och flygvapnet avgick i protest mot att president Jair Bolsonaro sparkat försvarsminister Fernando Azevedo e Silva.

Att tre överbefälhavare avgår på det här sättet saknar motstycke i Brasiliens historia.

Enligt uppgifter i brasiliansk media sparkades försvarsministern efter att han protesterat mot Bolsonaros försök att stärka sin kontroll över militären.

Azevedo e Silva är inte den enda brasilianska ministern som bytts ut under veckan. Sex ministrar har ersatts – däribland utrikesminister Ernesto Araujo som fått hård kritik för att Brasilien haft svårt att säkra leveranser av vaccin mot covid-19.

Landet hårt coronadrabbat

Samtidigt är smittspridningen i Brasilien fortsatt hög. Brasiliens sjukvård är under mycket högt tryck med fulla intensivvårdsavdelningar i många av landets delstater.

Den senaste veckan har det dött i genomsnitt 2 595 brasilianare per dygn av covid-19 och landet, som har tre procent av jordens befolkning, står just nu för en tredjedel av de coronarelaterade dödsfallen i världen de senaste veckorna. Under tisdagsdygnet registrerades 3 780 döda – högst hittills under pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.