”Brasiliens president blir allt mer isolerad”

Publicerad
Analys ·

Det andas optimism i Brasiliens största stad São Paulo. Över 92 procent av stadens befolkning har vaccinerats med två doser och invånarna börjar sakta men säkert tro på ett normalt liv igen. Men det är inte Jair Bolsonaro som kan ta åt sig äran för succén med vaccineringen. Brasiliens president blir i stället allt mer isolerad.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Jag har besökt Brasilien flera gånger under brinnande coronapandemi och det har legat ett dystert moln över det vanligtvis så levnadsglada jättelandet. Inte alls konstigt med tanke på att pandemin skördat över 600 000 brasilianska människoliv och coronahanteringen varit mer kaotisk än kanske någon annanstans i världen. Men nu syns ljus i tunneln. Vaccineringen har kommit långt i stora delar av landet och det är São Paulo som lyfts fram som förebild.

Vänt tidigare allierade mot sig

När centralregeringen med Bolsonaro i spetsen tonade ner riskerna med covid-19 och struntade i att köpa vaccin när chansen gavs så valde São Paulo en annan väg. Här införde borgmästare och guvernör tidigt tuffa restriktioner och säkrade vaccin på egen hand. Därför blev de även snabbt måltavla för presidentens ilska.

När São Paulo nu lyfts upp som ett föredöme vad gäller vaccinering kan de lokala politikerna se sig som segrare i prestigekampen med Bolsonaro. Presidentens konflikt med makthavarna i São Paulo är ett tydligt exempel på hur Bolsonaro vänt tidigare allierade mot sig. Delstaten São Paulos guvernör João Doria – som nu siktar på nästa års presidentval – är till exempel en konservativ politiker som tidigare stödde Bolsonaro men nu blivit en av presidentens bittra fiender.

Rekordlåga opinionssiffror

Bolsonaros opinionssiffror är rekordlåga och det blir allt svårare att se hur presidenten ska lyckas bli omvald nästa år. För att vinna stöd hos de fattigare delarna av befolkningen vill regeringen nu rulla ut ett omfattande ekonomiskt biståndsprogram. Men för att göra det måste den marknadsliberala finansminister Paulo Guedes gå emot en av sina tidigare principer och riva upp budgettaket. Detta har fått tunga aktörer inom näringslivet som tidigare stöttade Bolsonaro att vända sig mot presidenten.

När Bolsonaro valdes till president 2018 fick han nästan 58 miljoner röster – mer än någon annan president i Brasiliens historia. Men många av de mittenväljare som då röstade på Bolsonaro för att besegra arbetarpartiet PT har nu övergett honom. Kvar finns snart bara den hårda kärnan av Bolsonaro-anhängare. Och den räcker inte för att vinna några val.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.