Den gripne 29-åringen förs bort av polis i staden Ostrava i östra Tjeckien. Han betecknas som mycket farlig.

”Breivik-imitatör” greps i Tjeckien

Uppdaterad
Publicerad

Polis i den tjeckiska staden Ostrava har gripit en man misstänkt för att ha planerat att utföra attacker liknande Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge.

Polisen fick upp spåret på mannen efter att han använt namnet Breivik i en mejlväxling. Mannen greps och när polisen sökte igenom hans lägenhet hittade de automatvapen, sprängämnen, ammunition och poliskläder.

Gripandet skedde redan för en vecka sedan, men den tjeckiska polisen har först nu gått ut med vad man hittade i mannens lägenhet, rapporterar BBC.

När mannen greps bar han på en fjärrutlösare till vad som tros vara en stor sprängladdning tillverkad av en bomb från ett militärflygplan. Vid en presskonferens sade polisen att man inte vet vad som var målet för attacken, men att de sprängämnen, vapen och ammunition som hittades i lägenheten alla var funktionella.

-Vi arbetar utifrån hypotesen att han sympatiserar med Anders Behring Breivik och vi undersöker om det finns några kopplingar mellan dem, säger Tomas Tuhy, chef vid polisen i Ostrava, till tjeckisk tv.

Den gripne mannen, som är 29 år gammal, är tidigare dömd för att ha utfört ett bombdåd. I juli 2010 placerade han en bomb nära en motorväg i Ostrava som sedan detonerade med hjälp av en fjärrutlösare. 29-åringen beskrivs som ”mycket farlig” av tjeckisk polis.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.