Foto: TT

Breivik: Jag behandlas som ett djur

Uppdaterad
Publicerad

Breivik hävdar att 54 brott mot hans mänskliga rättigheter begåtts under tiden i fängelse. – Jag är nära att bryta ihop nu, sade massmördaren när han fick tala under rättegångens andra dag i Skiens fängelse.

Tre timmar hade avsatts till Anders Behring Breiviks föklaring och utfrågning om varför han stämt norska staten för brott mot de mänskliga rättigheterna. Trots det hade Breivik svårt att hinna med att läsa upp allt han ville säga och domaren fick flera gånger be honom att korta ner sitt tal.

Breivik menade att behandlingen av honom varit sadistisk. Att han hindras från att skicka brev, ta emot besök och ha relationer.

– Det hade varit mer humant att skjuta mig än att behandla mig som ett djur, så som man gjort under fem år, sade Breivik i sin förklaring.

Breivik läste högt och snabbt för att hinna med så mycket som möjligt. Men när han berättade om sin hälsa fick han pausa och samla sig.

– Sanningen är att jag varit nära att knäckas flera gånger och jag är nära att bryta ihop nu, sade Breivik som sedan tystnade och drack vatten.

”Har börjat älska Paradise hotel”

Breivik har stämt norska staten för brott på artikel 3 och 8 i Europakonventionen, som tar upp skydd mot tortyr och respekt för privatliv. Breivik berättade att han velat stämma staten för brott på nio artiklar i konventionen men att hans advokat Öystein Storrvik avrått honom.

Breivik menar att han fått skador av isoleringen. Bland annat konstant huvudvärk och ett pip i ena örat som släppte först efter två år. Han hävdar också att han utvecklat en hypersensitivitet och börjat känna en konstant lukt av bränt.

– Efter två år har jag börjat älska Paradise hotel, något som är ett tecken på att jag utvecklat allvarliga hjärnskador.

Breivik vill bland annat har mer telefonkontakt och tillgång till internet.

– Den sista riktiga kontakten jag hade med en vän var 2012. Efter det har jag försökt men det har inte varit möjligt på grund av brevförbudet. De 200 ansökningarna om besök som jag har skickat har stoppats.

”Kommer inte överleva sju år till”

Breivik kräver att få kommunicera med minst fem meningsfränder, få besök av minst fem vänner, få publicera en politisk text vart femte år och ge ut en bok.

– Jag kommer inte överleva sju år till med brev- och besöksförbud.

Han menar också att han stoppats från att publicera en kontaktannons och att skicka ett äktenskapskontrakt.

– Man har i praktiken förbjudit mig att gifta mig. Jag har inte fått skicka ut ett äktenskapskontrakt. På vilket sätt kan samhället hotas av att jag gifter mig med en nationalsocialistisk kvinna?

Brevik tog också upp flera saker som han menade var mindre brott mot honom. Till exempel att han bara har fått kaffe en gång om dagen och därför fått spara kaffet och dricka det kallt. Han är också kritisk mot maten.

– Ibland har jag fått äta samma mikromat två dagar i rad. Det låter kanske komiskt men det är värre än skendränkning.

Tar avstånd från våld

Breivik deklarerade att han varit nationalsocialist sedan han var tolv år gammal samt att han numera tar avstånd från våld. Han sade att han konverterat till politisk aktivism i stället för våld efter att det grekiska partiet Gyllene Gryning gått framåt.

– Jag tar avstånd från den våldsamma revolutionen som beskrivs i mitt manifest, sade Breivik som också presenterade sig som partisekreterare för partiet ”den nordiska staten”.

Han berättade att han skickar brev för att etablera ett nytt norskt nazistparti. Men att det handlar om fredlig politisk aktivism, inte ett försök att planera nya terrordåd.

Psykiatrikern: Inga tecken på isoleringsskador

Psykiatrikern Randi Rosenqvist har haft många möten med Breivik och frågades på eftermiddagen ut i rätten om hur hon bedömer hans hälsa. Rosenqvist anser att restriktionerna mot Breivik bör lättas något. Bland annat menar hon att fängelseledningen bör ge Breivik större tillgång till att använda dator.

– Det kan vara något som håller hans mentala styrka uppe, sade Rosenqvist i rätten.

Hon ser ingen fara för att Breivik ska ha tagit allvarlig skada av isoleringen i fängelse.

– Jag har inte sett några tecken som tyder på någon utveckling av isoleringsskador.

Breivik har bland annat klagat på ”isoleringshuvudvärk”.

– Jag är inte bekant med det begreppet. Alla har ju huvudvärk ibland. Men då får man ju dricka vatten eller ta en tablett.

Breivik hävdar att hans behandling i fängelset är ett brott mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som förbjuder ”omänsklig eller förnedrande behandling”. Han har därför stämt den norska staten.

Rättegången, som inleddes i tisdags, hålls av säkerhetsskäl i en gymnastiksal på fängelset då man inte vill flytta på Breivik.

Under onsdagen fick Breivik själv tala i tre timmar. På torsdag kallas en rad olika vittnen, bland annat två fängelseläkare liksom en avdelningschef vid fängelset.

Under fredagen är det sedan dags för slutpläderingar av Breiviks advokat Øystein Storrvik samt Marius Emberland, jurist hos Regjeringsadvokaten (den norska justitiekanslern).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Breivik stämmer norska staten

Mer i ämnet