Foto: SVT

Breivik: Jag har fått 3.500 stödbrev

Uppdaterad
Publicerad

Tre timmar har avsatts för att Breivik ska tala under rättegångens andra dag i Skiens fängelse. – Jag är partisekreterare i partiet den nordiska staten, inledde han med att säga.

Rättegången i gymnastiksalen i fängelset i Skien går i dag in på sin andra dag. I går gjorde Breivik en uppmärksammad nazisthälsning i rätten, domaren bad Breivik om att sluta göra den och när han fördes in i fängelsets gymnastiksal på onsdagen avstod han.

Domaren inledde med att fråga om hans personuppgifter. Han berättade han sitt namn och födelsedatum, men han hävdade också att han har en politisk roll. 

– Jag är partisekreterare i partiet den nordiska staten, sade Breivik.

Han berättade senare att han varit nationalsocialist sedan han var tolv år, men att han valde att framföra sig som en kontrajihadist för att nå ut till fler.

– Jag läste Hitlers Mein kampf när jag var 14 år.

Kritisk mot kroppsvisteringar

I går framkom att Breivik skickat ett stort antal brev till högerextremister och att han försökt starta ett ”ariskt brödraskap” från fängelset i Skien.

Breivik har stämt norska staten för brott mot de mänskliga rättigheterna i Europa konventionen. Han menar att isoleringen av honom är för hård. Bland annat protesterar han mot att brev som han skickar stoppas, för få besök och att han visterats samt vad han menar är onödiga kroppsvisteringar.

– Jag har blivit kroppsvisiterad 885 gånger under tiden i fängelse, efter ett tag så blev det mer och mer meningslöst. Det var svårt att se logiken i det.

Breivik berättade hur kroppsvisiteringarna gick till. Vid visiteringarna fick han klä av sig helt och sitta på knä så att alla kroppsöppningar skulle kontrolleras. Ibland har kroppsvisteringarna gjorts åtta gånger per dag, enligt Breivik.

– Då sa jag att det är väl lika bra att jag inte tar på mig kläderna utan bara går omkring här naken, så slipper jag ta av mig kläderna flera gånger per dag.

Har träffat sin mamma

Samtliga besök sker bakom glasvägg.

– Det är bara en person jag har fått kontakt med utan glasvägg, det är min mamma innan hon dog.

Motparten i rättegången, företrädare för norska staten, menar att behandlingen av Breivik lindrats och att han nu får till exempel får laga mat och tvätta kläder.

– Att laga mat handlar om att jag får trycka på knappen till äggkokaren och sätta in en pizzabit i micron.

”Har fått 3.500 hyllningsbrev”

En huvudpunkt för Breivik är att få brevväxla med meningsfränder.

– Jag har fått 3.500 stödbrev. Det är inte alla de som velat besöka mig men flera, men alla mina ansökningar om besök har stoppats, sa Breivik.

Han sa att de som skickar brev är meningsfränder, men inte bara högerextremister.

– Man måste inte vara nationalsocialist. Det är inte bara högerextremister, de är konservativa.

Breivik menar att alla inkommande brev den senaste tiden stoppats.

– Isolering gör att man mister livsgnistan. Jag tror inte många människor skulle klara att vara isolerad så länge som jag har gjort.

Breivik berättade att han avslutat sina universitetsstudier.

– Apatikänslan har förstärkts, det har gjort det nästan omöjligt att studera. Livet blir meningslöst när man inte får ha relationer.

Breivik kallade norska fängelser för ”de mest inhumana i västvärlden”.

– Jag tror ingen blir förvånad över att jag har blivit torterad. Jag hade inte förväntat mig något annat.

Anders Behring Breivik har, sedan han dömdes för terrordåden i Oslo och på Utöya den 22 juli 2011, suttit på avdelningar med särskilt hög säkerhetsnivå. Det innebär att han hålls isolerad och inte har kontakt med andra fångar. Enligt Breivik bryter behandlingen av honom mot artikel 3 och 8 i Europakonventionen, lagar som handlar om förbud mot tortyr och rätt till respekt för privatliv. Regeringsadvokaten, som representerar norska staten, säger att förhållandena för Breivik är stränga men att behandlingen av honom inte bryter mot Europakonventionen.

Europakonventionen är Europarådets konvention om de mänskliga rättigheterna och den har samma status som norsk, och svensk, lag. Europakonventionen är till för att skydda de mänskliga rättigheterna, även för förbrytare som dömts till fängelse.

Breiviks stämning av norska staten är ett civilmål, inte ett brottmål. Det innebär att han som privatperson står mot staten. I ett civilmål är beviskraven inte lika stränga som i ett brottmål.

Rättegången genomförs gymnastiksalen i fängelset i Skien, cirka 13 mil sydväst om Oslo. 40 journalister från olika delar av världen kommer att följa rättegången på plats i fängelset. Delar av rättegången kommer dock hållas för lyckta dörrar, bland annat kommer journalister inte få vara med när rätten ska få följa med och se Breviks celler och rastgård.

Rättegången pågår i fyra dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Breivik stämmer norska staten

Mer i ämnet