Breiviks mamma död

Uppdaterad
Publicerad

Modern till Anders Behring Breivik har avlidit. Men frågan om Breivik kan få permission från fängelset för att vara med vid begravningen är ”inte aktuell”, säger fängelsechefen.

Breivik är dömd för terrordåden i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011, som krävde 77 människoliv.

Modern avled i fredags kväll efter en tids sjukdom, bekräftar hennes advokat.

Breivik tog farväl av modern under hennes sista besök på Ila-fängelset i förra veckan, säger hans egen advokat Tord Jordet till tidningen Verdens Gang (VG).

Avskedskram

-Breivik fick då tillåtelse att komma ut ur buren i besöksrummet för att ge sin mor en avskedskram. Efter detta möte fanns inget osagt mellan dem, säger Jordet.

Normalt sett kan intagna på Ila-fängelset få närvara vid begravningar för nära anhöriga, genom permission.

-Men det görs självklart säkerhetsprövningar och när det kommer till Breivik gäller uppenbart helt andra riskbedömningar, förklarar fängelsedirektör Knut Bjarkeid.

Till VG säger han också – utan att ge detaljer – att det ”inte är en aktuell problemställning”.

Breivik avtjänar ett straff som i praktiken innebär livstids fängelse. Han dömdes till 21 års ”förvaring”, ett straff som kan förlängas med fem år i taget, så länge han bedöms utgöra en fara för samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Breivik

Mer i ämnet