Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör NRK:s reporter om rättegången och se de uppmärksammade bilderna inifrån Breiviks fängelseavdelning. Foto: SVT/TT

Breiviks rättegång river upp sår i Norge: Svår period

Publicerad

Rättegången om Anders Behring Breiviks isolering ställer frågor om det norska rättsväsendet på sin spets. Samtidigt väcker det oro bland de överlevande efter terrordådet 2011.

– Varje gång detta kommer upp är det svårt för de som drabbades på Utöya, säger NRK-korrespondenten Joakim Reigstad.

Det var en nedtonad Anders Behring Breivik som intog den provisoriska rättssalen på Ringerike fängelse på måndagen.

För tredje gången stämmer han den norska staten, den här gången i syfte att bryta den 12 år långa isolering som han menar har åsamkat honom psykiska skador.

– Han menar att han har för lite, eller ingen, kontakt med omvärlden. Han har för sträng kontroll av brev in och ut ur fängelse och han får inte ha kontakt med andra än de anställda, säger Joakim Reigstad, Nordenkorrespondent på norska NRK.

De fysiska förhållandena på fängelset kan dock beskrivas som betydligt bättre än för många andra fångar, menar han.

River upp känslor

Rättegången river upp känslor bland de som drabbades i terrordådet på Utöya den 22 juli 2011. I övrigt mottas rättegången med milt intresse i Norge och mediebevakningen är låg.

– Det är en svår sak för Norge och det norska rättssamhället. Å ena sidan vill man pröva frågan om hur länge man ska kunna hållas isolerad. Samtidigt, varje gång detta kommer upp, är det svårt för de överlevande, säger Joakim Reigstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.