Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen föreslås bli ny ordförande för EU-kommissionen. Foto: Michael Kappeler/Reuters/TT

Brett stöd för von der Leyen på förhand

Uppdaterad
Publicerad

Ursula von der Leyen kommer att bli EU-kommissionens nästa ordförande — åtminstone om alla EU-parlamentsledamöter röstar som de lovat på förhand. Tyskan får stöd från högern och liberalerna, men också merparten av socialdemokraterna i parlamentet.

Spänningen i Strasbourg var nästan i stil med en fotbollsfinal på tisdagseftermiddagen, strax innan ledamöterna i EU-parlamentet skulle in till omröstning.

Kristdemokratiskt konservativa EPP (med svenska M och KD) och liberala RE (med C och L) hade redan lovat ett ja till tyska Ursula von der Leyen som ny kommissionsordförande.

Men vad skulle de oeniga socialdemokraterna säga?

Jo, lite allt möjligt, visade det sig. Men ändå med en majoritet bakom von der Leyen.

– I dag har vi bestämt oss för att stå bakom det förslaget och det kommer också en majoritet av vår socialdemokratiska grupp i EU-parlamentet att göra. Vi tycker att vi har fått hyfsat gehör för klimatpolitiken och jämställdhetsfrågorna, säger svenska S-ledamoten Heléne Fritzon i Strasbourg.

Därmed kommer von der Leyen med största sannolikhet att nå upp i nödvändiga 374 röster när röstningen nu inleds.

Det krävs dock att alla också gör som de lovat. Omröstningen sker på papper, i hemlighet, vilket gör att ingen i efterhand kan veta vem som röstade vad. Därmed är det också fortsatt möjligt att von der Leyen får avslag.

Första kvinnan

Den 60-åriga tyska försvarsministern tryckte hårt på jämställdheten när hon talade till EU-parlamentsledamöterna i Strasbourg i morse.

– För 40 år sedan valdes EU-parlamentets första talman, Simone Veil, och lade fram sin vision om EU. Det är tack vare henne som jag kan göra samma sak. Och det är med stolthet jag kan säga att äntligen är en kvinna nominerad till posten som ordförande i EU-kommissionen, sade von der Leyen i Strasbourg.

Samtidigt gick hon ut hårt om klimatet.

– Jag vill att EU blir den första klimatneutrala kontinenten i världen år 2050. För att göra det måste vi ta modiga steg tillsammans, sade von der Leyen.

– Jag kommer att lägga fram ny grön väg för EU under mina första 100 dagar på jobbet. Jag kommer att lägga fram EU:s första klimatlag.

Efterlyser mod

Tyskan utlovade även allt från hårda tag för att bevara rättsstatsprinciperna till minimilöner, eurobudget och nya tag på asyl- och migrationsområdet.

Sedan parlamentsledamöterna fått ge sina synpunkter i fyra timmar bad hon avslutningsvis om mod — för att stötta henne och hennes vision av EU.

– Låt oss vara modiga tillsammans, sade von der Leyen i Strasbourg.

Den tyska försvarsministern fördes fram som ”gumman i lådan” av EU-ländernas stats- och regeringschefer på deras utdragna toppmöte för två veckor sedan, sedan man inte kunnat enas om någon av de så kallade toppkandidater som föreslagits på förhand.

I stället presenterades en paketlösning med kristdemokraten von der Leyen som kommissionsbas, med socialdemokratiske nederländaren Frans Timmermans och liberala danska Margrethe Vestager som närmaste medhjälpare under sig i kommissionen.

Röstning pågår

Ja-sägarna i EPP och RE har tillsammans knappt 300 mandat. Lägger man till en majoritet av de 153 ledamöterna i S&D samt diverse andra partier — exempelvis de 14 från grupplösa italienska Femstjärnerörelsen — kommer det att räcka för att överskrida den nödvändiga gränsen på 374.

På nejsidan står vänstergruppen GUE/NGL (med svenska V), ytterhögern i ID, miljöpartistiska De gröna/EFA (med svenska MP) samt stora delar av EU-skeptiskt konservativa ECR (däribland svenska SD).

– Efter att ha hört ert anförande här i dag står det fullständigt klart för mig att ni är olämplig för denna uppgift och jag kommer att rösta nej, sade Peter Lundgren (SD) i debatten i Strasbourg.

Om det blir ett ja kan tyskan på allvar dra igång sitt arbete med att bygga upp den nya kommission som ska ersätta Jean-Claude Junckers avgående gäng från den 1 november.

Blir det å andra sidan ett överraskande nej i kväll krävs ett nytt extrainsatt EU-toppmöte för att inom en månad lansera en ersättare.

Röstningen pågår just nu.

Fakta: Tyngsta posten i EU

EU-kommissionens ordförande nomineras av medlemsländernas stats- och regeringschefer men utses formellt via en omröstning i EU-parlamentet. Kommissionsordföranden har sedan den avgörande rollen när det gäller att bestämma vilka arbetsuppgifter som ska läggas på de övriga kommissionärerna, som föreslås av regeringarna i EU:s medlemsländer.

EU-kommissionen fungerar i praktiken som EU:s regering och lägger fram de lagförslag som sedan behandlas parallellt av EU-parlamentet och EU:s ministerråd. Grundinitiativen till förslagen kommer dock från EU:s stats- och regeringschefer som styr kommissionens arbete via sina regelbundna toppmöten.

Samtidigt är EU-kommissionen också ansvarig för att se till att medlemsländerna följer gemensamma lagar och regler.

Fakta: Ursula von der Leyen

Född 1958 i Bryssel. Gift och har sju barn. Tysklands försvarsminister sedan 2013. Europeiska rådets förslag till ny ordförande för EU-kommissionen.

von der Leyen gick med i kristdemokratiska CDU 1990. Året därpå, 1991, blev hon doktor i medicin vid Medizinische Hochschule Hannover (MHH), efter att tidigare ha arbetat som gynekolog.

Mellan 2001 och 2005 hade von der Leyen olika politiska uppdrag på kommun- och delstatsnivå i Niedersachsen. 2005 blev hon familjeminister i regeringen Merkel, en post hon innehade till 2009.

Samma år valdes hon till ledamot i förbundsdagen och blev arbets- och socialminister.

I december 2013 tillträdde hon sitt nuvarande jobb som försvarsminister.

Källa: Tyska förbundsregeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.