Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
John Bercow har meddelat att han ska sluta som talman i brittiska underhuset. Foto: AFP/TT

Talmannen avgår i brittiska parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Sista dagen innan det brittiska parlamentet tar mer än en månads uppehåll meddelar talmannen John Bercow att han kommer att avgå. Han säger att om parlamentsledamöterna idag röstar nej till ett nyval avgår han senast den 31 oktober.

Under måndagen kommer brittiska parlamentet rösta om ett nyval ska hållas den 15 oktober, dagen efter att parlamentet kommer tillbaka från nästan en månads ledighet. Efter dagens sittning tar nämligen det brittiska parlamentet ett omstritt uppehåll på initiativ av premiärminister Boris Johnson.

Talmannen John Bercow säger att om parlamentet röstar för nyval idag kommer han att avgå i samband med att det hålls. Blir det nej till nyval avgår han istället i slutet av oktober. Senast den 31 oktober lämnar alltså talmannen sin post.

Hoppas på folkets stöd

Under måndagen undertecknade också drottningen det lagförslag som förhindrar en hård brexit, sista steget för att lagen ska börja gälla.

Premiärminister Boris Johnson hoppas nu på att få till ett nyval den 15 oktober för att få allmänhetens stöd för sin tuffa brexitlinje. Men oppositionspartierna har tidigare sagt att de kommer rösta nej till ett nyval. De ville att den nya lagen som förhindrar en hård brexit skulle hinna träda i kraft innan de fattar beslutet. Efter det vill man vänta till senare i höst för att säga ja till ett eventuellt nyval.

Konservativa partiet kan tappa

Ett senare nyval kan innebära att Konservativa partiet tappar väljare. Johnson och Konservativa partiet anser sig fortfarande ha medvind i opinionen, men gissas bli svagare och tappa kraft till Brexitpartiet om valet hålls efter det utlovade utträdesdatumet.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här försöker talmannen få ordning på parlamentet: ”ORDER!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer