Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Brist på begravningsplatser i New York – fler begravs på Hart Island Foto: TT

Brist på begravningsplatser i New York

Uppdaterad
Publicerad

Över 5 000 personer har avlidit i coronarelaterade sjukdomar i mångmiljonstaden New York.
Allt eftersom dödstalet stiger ökar även efterfrågan på gravplatser.

På Hart Island, öster om Bronx, har avlidna utan anhöriga eller fattiga utan möjlighet att själva anordna en begravning, jordsatts sedan 1800-talet. En normal vecka begravs 25 avlidna på ön, ett arbete som utförs av fångar på Rikers Island-fängelset några kilometer söderut.

Men sedan utbrottet av coronaviruset tagit fart har antalet begravningar ökat på ön och är nu uppe i runt 25 per dag, fem dagar i veckan. Smittorisken och den ökade arbetsbelastningen har fått staden att låta visstidsanställda arbeta med jordfästningarna.

– På grund av social distansering och andra säkerhetsaspekter kommer fångar från staden inte assistera begravningarna under hela pandemin, säger Jason Kersten, talesperson för New Yorks fångvårdsmyndigheter.

Gräver extra diken

De döda sveps i säckar och läggs i kistor av furu. Deras namn skrivs i stora bokstäver på kistorna, om en kropp skulle behöva grävas upp. De jordfästs sedan tätt ihop i smala diken som grävs av grävmaskiner.

– De har grävt upp två extra diken om vi skulle behöva dem, säger Jason Kersten.

Under torsdagen anlände en pråm med kylbilar ombord till ön, tillsammans fraktade de omkring två dussin avlidna.

7 000 döda i delstaten

Under torsdagen meddelade New Yorks rättsläkarmyndighet OCME att de bara kan behålla kroppar i 14 dagar, i stället för normala 30, innan de skickas till tillfälliga begravningsplatser. Om dödssiffran i staden skulle stiga ytterligare och bårhusen och ordinarie kyrkogårdar blir överfulla har myndigheterna färdigställt planer på att på Hart Island tillfälligt jordfästa även de som egentligen ska begravas någon annanstans.

– Vi hoppas att vi inte kommer dit. Men samtidigt är vi förberedda för det, säger Jason Kersten.

OCME har plats för mellan 800 och 900 kroppar i sina bårhus, och har plats för ytterligare 4 000 i 40 kylbilar. I delstaten New York har över 7 000 personer avlidit i covid-19, 5 150 av fallen har rapporterats i staden New York.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet