Foto: SVT

Bristen på laglig sand har skapat en sandmaffia

Uppdaterad
Publicerad

Ingenstans i världen är jakten på sand mer intensiv än i Indien. Rekordmycket infrastruktur ska byggas och till det behövs betong – som görs av sand. Bristen på laglig sand har skapat en sandmaffia som är beredd att gå över lik.

Korrespondenterna har mött en familj som försökte protestera. Nu är två av dem mördade.

– Jag var den första som såg honom när han låg och förblödde av skotten, berättar Preeti Chauchan.

Minnet av mordet på hennes svärfar får henne att gråta av sorg, men också av rädsla för att samma sak ska hända henne själv, hennes man eller deras barn.

– Min pappa sov alltid med dörren öppen, säger hennes man Aakash Chauchan och visar varifrån hur tre män stormade in från gatan och sköt hans pappa med nio skott innan de snabbt försvann iväg.

Stora skador

Precis innan mordet hade Aakash pappa hotats av en grannfamilj. Han hade protesterat mot att de förvandlat byns gemensamma mark till ett sandtag. För att visa hur någon kan mördas på grund av sand tar Aakash med oss till de fält som hans släkt brukat i generationer.

När Indien nu ska skapa infrastruktur i en hastighet som världen aldrig tidigare skådat behövs sand till att bygga såväl hus och vägar. Den lagliga sanden räcker inte till och den illegala utvinningen orsakar stora skador.

– Sedan sandutvinningen började kan vi inte längre bruka jorden. Det är för mycket damm som förstör grödorna, säger Aakash.

Han visar oss ett citronträd som planterats av hans pappa och berättar att eftersom pappan var byns överhuvud var det hans ansvar att stoppa sandutvinningen. Men enligt Aakash är det svårt att göra något då den så kallade sandmaffian både tystar sina kritiker och mutar sig ur rättssystemet.

”Systemet är korrupt”

– Hela vårt system är korrupt. Alla från den lägsta tjänsteman till den högsta domare vet vad som pågår, men så länge de får betalt kan sandmaffian fortsätta sin verksamhet, säger Aakash.

På vägen invid fälten dundrar lastbilar fulla med sand förbi i moln av damm. Sandtaget ligger på promenadavstånd, men Aakash kan inte ta oss dit, utan att själv riskera livet.

Men vi tar risken för att filma en del av de miljontals ton sand som tas från stränder och åkrar över hela Indien. Vi filmar i smyg från bilen. Flera journalister har misshandlats och när uppretade män närmar sig ger vi oss snabbt iväg.

Ingen har dömts för morden

Tillbaka hos Aakesh håller en målerifirma på att måla över blodpölarna efter mordet och familjen försöker gå vidare. Men Aakash känner samtidigt att han måste fortsätta sin kamp mot sandmaffian. För att hedra pappan, men även sin bror som hittades överkörd på tågspåren sedan även han motsatt sig sandutvinningen.

– Jag var väldigt nära honom, han var min lillebror. Jag saknar honom så mycket så jag inte kan titta på hans foton i min mobil, säger Aakash.

Trots att det finns flera vittnen har ingen dömts för morden och Preti och Aakash tvingas se den misstänkta grannfamiljen så gott som dagligen.  

– Jag är så orolig. Vi har barn och min man är involverad i något väldigt farligt, säger Preti och gråter igen.

Sanden är det nya guldet, men den på väg att ta slut. Titta på Korrespondenterna på tisdag kl 20 i tvåan, eller redan nu på SVT Play.

Hur mycket sand behövs?

200 ton till ett genomsnittligt hus

3.000 ton till ett sjukhus eller större byggnad

30.000 ton per kilometer landsväg

12.000.000 ton till ett kärnkraftverk (motsvarar närmare 400 kilometer landsväg)

Varje år utvinns 48 miljarder ton sand, en fördubbling sedan 2004.

Källa: Peak sand

Fakta om sand

* Sand behövs för att göra betong, keramik, datorchip, glas, plast, slipmedel, färg osv.

* Vi kan inte använda ökensand eftersom kornen är för runda och inte håller ihop. Det behövs korn med oregelbunden yta, så ökensanden är värdelös.

* Bra sand blir alltmer ovanlig och därför växer den illegala handeln. Sandmaffian finns i över 70 länder.

* Det har lett till att 75-90 procent av världens naturliga stränder har exploaterats, med stor miljöpåverkan som följd.

* Om inget görs kommer alla naturliga sandstränder vara försvunna år 2100.

* Mycket pengar finns att tjäna på sand, industrin omsätter 580 miljarder kronor om året.

Källa: Peak sand

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.