Glädjen var stor bland Spears fans som samlats utanför domstolsbyggnaden i Los Angeles för att höra beskedet. Foto: Chris Pizzello /AP-TT

Britney Spears förmyndarskap upphävt

Uppdaterad
Publicerad

Popstjärnan Britney Spears har återfått rätten att bestämma över sitt liv och sin egendom. En domstol i Los Angeles förklarade på fredagen att 13 år av förmyndarskap är avslutat. ”Bästa dagen någonsin”, blev Spears reaktion.

– Från och med i dag är förmyndarskapet för Britney Jean Spears person och egendom avslutat, sade domaren Brenda Penny efter en kort förhandling där ingen motsatte sig beslutet.

Utanför domstolsbyggnaden utbröt glädjescener bland dussintals fans som samlats för att uttrycka sitt stöd. Vissa dansade och sjöng hennes hit ”Stronger”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Kort därefter postade den 39-åriga sångerskan en video från platsen på sitt Instagramkonto. Där skriver hon att hon älskar sina fans och att det är den bästa dagen i hennes liv.

”Herregud vad jag älskar mina fans!!! Jag tror att jag kommer att gråta resten av dagen!!! Bästa dagen någonsin.”

Nekades gifta sig

Spears omyndigförklarades 2008, då hon efter en rad sammanbrott inte ansågs vara förmögen att ta hand om sig själv. Hennes pappa Jamie Spears utsågs till hennes förmyndare.

Sedan 2019 har den så kallade #FreeBritney-rörelsen verkat för att förmyndarskapet ska upphävas. Flera dokumentärfilmer om hennes fall har också producerats.

I juni i år framträdde stjärnan själv inför domstol och bad att förmyndarskapet skulle avslutas så att hon kunde ”få sitt liv tillbaka”. Hon sade att hon tvingats arbeta och ta mediciner hon inte ville ha, och att hon nekats att gifta sig och skaffa barn.

I slutet av september avlägsnades hennes far Jamie Spears som förmyndare, men själva arrangemanget kvarstod fram till fredagens domstolsbeslut.

Pappans agerande utreds

Britney Spears advokat Mathew Rosengart uppger att ett ”säkerhetsnät” har skapats för att hjälpa henne att återgå till ett normalt liv.

Rosengarts medarbetare har också undersökt Jamie Spears hantering av dotterns förmögenhet och säger sig ha funnit misskötsel, något som kan leda till en rättsprocess.

Pappan hävdar att han hjälpt dottern att återfå sin karriär och alltid agerat i hennes bästa intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.