Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera demonstrationer organiserades i Storbritannien under lördagen över regerings hanterande av de kraftigt ökade levnadskostnaderna. SVT besökte en av dessa i Manchester. Foto: TT/AP/SVT

Britter demonstrerar mot högre levnadsomkostnader: ”Skamligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen höll kampanjgruppen ”Enough is enough” demonstrationer runt om i Storbritannien. Medlemmarna vill visa sitt missnöje mot de höjda levnadskostnaderna som följer på energikrisen i Europa.

– Toryregeringen sköter inte sitt jobb särskilt bra. Energipriserna stiger och det blir allt svårare att klara uppehället, säger demonstranten Sahima till SVT.

Protesterna, som sker i samband med att det konservativa Torypartiet håller sin årskonferens, har beskrivits som de största i Storbritannien på flera år. ”Enough is enough”, som stod bakom ett 50-tal av lördagens demonstrationer i landet, grundades sommaren 2022 av brittiska av fackföreningar och samhällsorganisationer, ”fast beslutna att trycka tillbaka mot det elände som tvingats på miljoner på grund av stigande räkningar, låga löner, matfattigdom och undermåliga bostäder”.

SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson besökte gruppens demonstration i Manchester. För flera av deltagarna var det första gången de deltog i en offentlig protest.

– Vad som händer i landet just nu är en skam. Det är första gången jag demonstrerar. Så starkt känner jag att vi behöver en förändring, säger Steve som deltar i protesterna till SVT.

Två av tre hushåll kan få betalningsproblem

Med en hög inflation och stigande energipriser har många britter det svårt – och i vinter kommer de att få det ännu svårare, konstaterar SVT:s Anna-Maja Persson.

– En frivilligorganisation som heter Citizen's advice varnar för att två av tre hushåll kan få svårt att betala räkningarna vid årsskiftet om det fortsätter så här. De förväntar sig en tsunami av britter som kommer att ha akut behov av hjälp, säger hon i Rapport.

Planerad strejk

Under lördagen ordnas även flera andra protester runtom i Storbritannien, bland annat av rörelsen ”Don't Pay UK” som har lanserat en kampanj i syfte att få en miljon britter att gemensamt vägra betala sina elräkningar för september månad. En naiv förhoppning, skulle det visa sig, då rörelsen fram till i torsdags endast hade samlat in 192 000 underskrifter, rapporterar tidningen The Chronicle.

Samtidigt uppmanar EU-kommissionen alla medlemsländer att dra ner på sin elförbrukning med 10 procent. För britterna innebär det bland annat att pristaket för ett vanligt hushåll de två kommande åren sänks från 3 500 pund till 2 500 pund.

Don't PayUK

Gruppen beskriver på sin hemsida att syftet är att sammanföra de som drabbar hårdast i vinter när priserna för elen chockhöjs. De vill bli starka tillsammans och ”slå tillbaka” mot systemet. De hoppas att genomförandet av en ”Betala inte”-strejk där minst en miljon britter ska vägra att betala sina räkningar kommer utmana ”ett riggat system” och på så vis tvinga staten, brittiska energimyndigheten Ofgem (Office of Gas and Electricity Markets) och elbolagen att samarbeta för att få ner priserna till hur de såg ut april 2021.

De riktar sig främst åt de som inte har råd och har vinterns kyla som en av sina tre punkter: ”Det borde inte kosta lika mycket att värma bönor som att värma upp din pool.” Gruppen vill att elpriserna ska fungera som skatten och därmed bestämmas utifrån inkomsten.

Källa: Don't Pay

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.