Douglas Ross, Storbritanniens biträdande Skottlandsminister, avgår i protest mot att kollegan Dominic Cummings brutit mot landets virusrestriktioner. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA/TT

Brittisk minister avgår i protest mot Cummings regelbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den konservative politikern Douglas Ross väljer att lämna den brittiska regeringen efter avslöjandet att premiärminister Boris Johnsons närmaste rådgivare Dominic Cummings brutit mot landets karantänsregler.

Det var i slutet av mars som Cummings reste med sin son till Durham, 40 mil från London, trots att han uppvisade symtom för covid-19. Under en pressträff på måndagen försvarade han sitt agerande.

– Nej, jag ångrar mig inte. En del kanske inte håller med, men jag tror att det jag gjorde var förnuftigt under omständigheterna, sade han.

Försvarstalet har lett till att Douglas Ross, Storbritanniens biträdande Skottlandsminister, nu väljer att avgå, rapporterar The Guardian.

Ett svårt beslut

I ett uttalande som publicerats på Twitter skriver Ross att beslutet inte varit lätt att fatta men att det finns aspekter av Cummings förklaring som han har problem med.

”Jag har väljare i min valkrets som inte har haft möjlighet att ta farväl av nära och kära, familjer som inte har kunnat sörja tillsammans, människor som inte har besökt sjuka släktingar eftersom de har följt regeringens riktlinjer. Jag kan inte med gott samvete säga till dem att de har gjort fel och att en högt uppsatt regeringsrådgivare har gjort rätt”, skriver han.

Massiv kritik mot Cummings

Dominic Cummings motiverar sitt handlande med att han ville se till att sonen kunde bo hos sina släktingar eftersom båda föräldrarna var sjuka, men förståelsen har varit måttlig. Så väl oppositionen som ett flertal konservativa parlamentsledamöter har öppet krävt hans avgång.

Premiärminister Boris Johson håller dock inte med. Han anser att rådgivaren har agerat ansvarsfull och lagenligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer