Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur ubåten ser ut idag efter 83 år under vattnet i klippet. Foto: NOTV2

Brittisk ubåt hittad i Norge – efter 83 år

Publicerad

Ubåten HMS Thistle från andra världskriget har hittats utanför den norska kusten efter 83 år. Den upptäcktes av forskare som arbetar med att kartlägga havsbotten.

– Vanligtvis ser vi den leriga havsbottnen, några räkor och så vidare, men när du ser en stor struktur som fyller hela skärmen blir man chockad, berättar forskare Kyrre Heldal Kartveit.

För att identifiera ubåten använde forskarna arkivbilder från Storbritanniens örlogsflotta Royal Navy och kom fram till att det var en ubåt av så kallad T-klass. Den enda ubåten som sänkts i området är ubåten HMS Thistle, vilket skedde den 10:e april 1940. 

Potentiell krigsgrav  

Alla besättningsmedlemmar, totalt 53, förlorades i strid enligt forskarnas undersökning.  

– Det är självklart spännande, men det här är en potentiell krigsgrav, så vår största prioritet är att behandla den med respekt och inte röra eller flytta på någonting. Vi är här för att dokumentera och inte göra något annat, säger Kyrre Heldal Kartveit.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.