I Newport i Wales har många av shoppinggatans butiker slagit igen. Foto: SVT

Brittiska krisen drabbar Wales hårt

Uppdaterad
Publicerad

I Wales är den ekonomiska krisen mycket kännbar. Det finns byar där det helt saknas jobb. – Arbetslösheten är 80 procent här, säger en företagare som Agenda träffat.

Storbritannien riskerar att hamna i en recession, dvs en ekonomisk tillbakagång, för tredje gången på fem år. Den brittiska regeringen har sanerat statsfinanserna genom kraftiga nedskärningar – men tillväxten har uteblivit.

Men ord som recession räcker knappast för att beskriva den brutala verkligheten i Wales, en del av Storbritannien som drabbats särskilt hårt av den ekonomiska krisen och som Agenda har besökt.

Flera stålverk har lagt ner de senaste åren och många arbetstillfällen har försvunnit utomlands. Regeringen har lovat stöd till småföretagarna men Gordon Rawle i byn Abercarn har inte sett till någon hjälp.

– Om vi fick statligt stöd skulle vi kunna investera i maskiner och anställa fler. Men de satsar inget alls. Småföretagen får inte den hjälp de behöver för att få ut sina produkter på marknaden, säger han.

I Newport vid kusten några mil därifrån syns krisens spår tydligt på affärsgatan i centrum. Många butikslokaler gapar tomma.

– Regeringen måste göra något för att bygga upp landet igen. Annars går det med oss som med Grekland, säger Gordon Rawle.

Agenda söndag 21 april kl 21.15 i SVT2. Efter inslaget intervuas Katrine Kielos, författare och skribent på obundet socialdemokratiska Aftonbladet och  PJ Anders Linder, politisk chefredaktör på obundet moderata Svenska Dagbladet, om hur den ekonomiska krisen drabbat Storbritannien. Se programmet i efterhand här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer