Storbritanniens finansminister Philip Hammond under debatten inför onsdagskvällens omröstning. Foto: TT

Brittiska parlamentet röstar om ett avtalslöst brexit

Publicerad

En omröstning om att lämna EU utan avtal är onsdagskvällens steg på den brittiska brexittrappan. Premiärminister Theresa May riskerar nya ministeravhopp, samtidigt som hennes finansminister trycker på för en kompromiss.

Trots två kraftiga nederlag för sitt utträdelseavtal ger May ännu inte upp kampen.

– Den här regeringen kommer att fortsätta arbeta för ett utträde ur EU, men med ett bra avtal, fastslår hon i dagens frågestund i underhuset.

Hennes heshet från i går har samtidigt blivit ännu ett snäpp värre, vilket får henne att skämta om att hon fått träning i teckenspråk av sin biståndsminister.

– Jag har kanske ingen egen röst i dag, men jag förstår folkets röst. Och det är att folk vill lämna EU, få slut på den fria rörligheten, ha vår egen handelspolitik och se att lagarna skrivs i det här landet. Det är vad avtalet medför, säger May.

Hennes egen finansminister, Philip Hammond, ger flankstöd när han strax därefter presenterar sin vårbudget.

– Gårdagens röst lägger ett moln av osäkerhet över vår ekonomi. I kväll har vi ett val: vi kan göra oss av med det hot om ett omedelbart utträde utan avtal som hänger över vår ekonomi, säger Hammond.

Röstar på onsdagskvällen

Men det blir också något av pekpinne till May när Hammond sedan manar ledamöterna att börja arbeta sig ur det nuvarande läget.

– Alla har vi en högtidlig plikt under kommande dagar och veckor att lägga våra skiljaktigheter åt sidan och söka en kompromiss som det här huset kan enas om i nationens intresse, säger finansministern.

Premiärminister May kommer på onsdagskvällen att rösta för regeringens förslag i omröstningen om synen på att lämna EU utan avtal.

Sättet som regeringen lagt fram förslaget får dock kritik.

I stället för att säga rakt ja eller nej till ett avtalslöst utträde har May vänt på frågan. Ledamöterna ska ta ställning till om de säger ja eller nej till att avvisa ett avtalslöst utträde – samtidigt som texten också noterar att ett avtalslöst utträde fortsättningsvis är det som kommer att ske om inte parterna är överens.

Fel, tycker många av de som absolut inte vill ha ett no deal-läge och nu anser sig lurade på ett uteslutande av det.

Fel, tycker också många som vill ha en no deal, men som nu ser det som ännu svårare att vinna i kväll.

Risk för avhopp

Det skapar samtidigt grogrund för nya avhopp från regeringen.

May har lovat sina ministrar att de ska få rösta fritt i själva huvudfrågan på onsdagskvällen. Men om de också ska få göra det kring de två ändringsförslag som förs fram är en annan sak.

Det ena går ut på att helt utesluta ett avtalslöst läge. Beordrar May sina ministrar att rösta emot det riskerar mer EU-vänliga ministrar att hoppa av.

Det andra är att sikta på en variant av den så kallade Malthouse-planen, som går ut på att skippa det nuvarande utträdelseavtalet, lämna EU precis före EU-valet, men sedan leva i ett sorts övergångsläge i max 2,5 år under tiden som en framtida relation diskuteras med EU. I det här fallet uppges dock May tillåta en fri röst, rapporterar bland andra tv-kanalen Sky.

Kruxet med Malthouse-planen, döpt efter bostadsminister Kit Malthouse, är samtidigt att det är högst tveksamt om EU kan acceptera den.

– EU har sagt klart ut att det inte kan bli någon övergångsperiod utan utträdelseavtalet, säger exempelvis Theresa May själv i parlamentet.

Eventuell ny omröstning redan på torsdag

Om parlamentet röstar nej till att avvisa ett avtalslöst läge har Theresa May lovat att det ska bli regeringens politik under de få veckor som nu återstår till det planerade brexitdatumet den 29 mars.

Annars väntas ännu en omröstning redan på torsdagen, om huruvida ledamöterna vill att Storbritannien ska be EU om förlängd förhandlingstid.

Hur övriga EU-länder kommer att ställa sig till det är dock inte givet. Få är intresserade av att dra ut på den nuvarande trätan i det brittiska parlamentet om det inte finns en klar plan för vad som ska göras. En väldigt kort eller väldigt lång förlängning är snarare vad rest-EU väntas föredra.

Theresa May är för sin del för hes för att själv delta i eftermiddagens och kvällens debatt. I stället förs hennes talan av miljöminister Michael Gove – som inleder med att hylla sin chef.

– Hon har kanske tillfälligt tappat rösten – men vad hon aldrig tappat och heller aldrig kommer att tappa är omtanken om nationens intresse, säger Gove i underhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.