Hårda tongångar efter det brittiska prinsparets resa: ”Tondövt”

Uppdaterad
Publicerad

Prins William och hans fru Kates offentliga framträdanden i Karibien har fått svidande kritik i hemlandet. Bilder från resan har beskrivits som tondöva och att föra tankarna till 30-talet.

– Vi har två vita kungligheter som står upphöjda över svarta soldater och som kommer från en tidigare brittisk koloni, det gör att folk tycker det skickar en omodern signal, säger James Savage, chefredaktör på The Local. 

Under den åtta dagar långa offentliga resan besökte prinsparet Jamaica, Belize och Bahamas, alla tre före detta brittiska kolonier och idag en del av det brittiska samväldet.

På en bild syns prins William och Kate när de hälsar på barn genom ett metallstängsel. På en annan bild står paret upp i en klassisk Landrover iförd skinande vit klädsel, samma typ av fordon som drottning Elizabeth använde när hon inspekterade trupper i Jamaica på 60-talet.

Trots att prins William under resan höll ett tal där han uttryckte sorg över sina förfäders del i slavhandeln i området har kritiken haglat. I brittisk media har framträdandet bland annat kallats för tondövt, att föra tankarna till 30-talet och att prinsparet ska se ut som ”reliker från en svunnen tid”.

Nytt uttalande från prinsen

James Savage, chefredaktör på The Local, säger att bilderna ser dåliga ut i ljuset av dagens debattklimat och diskussioner om rasism, gamla oförrätter och slaveriet.

Enligt brittiska medier är prins William upprörd över hur resan i efterhand har beskrivits. Efter ett krismöte med sina rådgivare ska han ha uttryckt att alla länder paret besökt ”är fria och stöttade i de beslut de väljer att fatta för sig själva”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.