Labour-partiet inrättade så sent som i förra veckan en speciell disciplin-nämnd bestående av tre väl ansedda partifunktionärer, och det är de som nu ska avgöra om de fuskarna ska tvingas lämna sina framskjutna positioner. Man räknar med att Elliot Morley, Margaret Moran, David Chaytor och Ian Gibson kommer att få utstå en tuff granskning, vilket är något som en stark opinion inom partiet tycks kräva.
De kan förbjudas att ställa upp till omval ? en av dem, David Chaytor, har redan meddelat att han inte kandiderar igen.
Tvingades betala tillbaka
Margaret Moran kallade det för ”utlägg i tjänsten” när hon lade ut 22 500 pund, ungefär en kvarts miljon kronor, på att behandla ett sommarhus mot röta ? hon kvitterade ut pengarna, men har sedan tvingats betala tillbaka hela summan. Alla de övriga tre har begärt att få inteckningar i olika bostäder betalda, var och en med belopp kring 1,5 miljon kronor.
Vad beslutet om kvartettens framtid och de eventuella konsekvenserna blir väntas bli känt inom en vecka, enligt den brittiska dagstidningen The Independent.
Systern fick lön
Samtidigt har nya detaljer kommit fram kring den konservativa parlamentsledamoten Julie Kirkbride och hennes ekonomiska turer, detaljer som hotar hennes fortsatta politiska karriär. Kirkbride har för offentliga medel avlönat sin egen syster för sekreterarjobb ? trots att systern bor ungefär 250 km bort.
Och sin bror har hon låtit köpa in en digitalkamera och en rad datortillbehör för sammanlagt 120 000 kronor. Kostnaden har bokförts som omkostnader för hennes kontor i parlamentet och är därmed utlägg hon vill att skattebetalarna ersätter, men det ifrågasätts alltså.
Hårt medborgartryck
Kirkbrides make, Andrew MacKay, har redan tidigare avslöjats som en fuskare. Han krävde mer än 2,5 miljon kronor för extra kostnader för dubbel bosättning, trots att ingenting tyder på att han bor på mer än ett ställe. MacKay ställer inte upp till omval, ett beslut han träffade efter ett möte med sina väljare i förra veckan.
Båda Storbritanniens stora partier känner uppenbarligen trycket från medborgarna och kraven på räfst och rättarting kommer inte att tystna på länge än.