Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se räddningsinsatsen där lastbilschauffören flygs till säkerhet i klippet. Foto: NRK

Bro har kollapsat i Norge – personbil i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

En bro i Øyer kommun i Gudbrandsdalen i Norge har kollapsat, rapporterar norska medier. En lastbilsförare räddades med hjälp av helikopter och en personbilsförare tog sig ur sitt fordon på egen hand. Det är oklart varför träbron rasat.

En lastbil och en personbil är inblandade i broraset, uppger polisen för VG. Personbilen hamnade delvis i älven och lastbilen står på en bit av den kollapsade bron. Inledningsvis uppgavs att båda fordonen var i vattnet.

Larmet om brokollapsen inkom till polisen vid 07.34 på måndagsmorgonen. Vid 08.20 uppgav polisen för norska medier att förarna i de två bilarna har tagits om hand och att de under omständigheterna mår bra.

”Hade änglavakt”

På bilder från platsen syns hur föraren av lastbilen räddas av räddningspersonal som firat ner sig med lina från en helikopter. Föraren av personbilen, en 24-årig kvinna på väg till första skoldagen som lärare, tog sig ut på egen hand.

– Det är ett under att det gick bra, jag hade änglavakt, säger Mari Slåen till lokaltidningen Gudbrandsdølen Dagningen.

Räddningspersonal och polis söker nu av vattnet med drönare och dykare och talar med vittnen för att försäkra sig om att inte fler personer har hamnat i älven.

Oklar anledning till raset

Tretten bro är byggd i trä och är 148 meter lång och tio meter bred. Den öppnade för trafik 15 juni 2012. Bron förbinder E6 med väg 254 och ligger norr om Lillehammer. Båda vägarna har stängts av för trafik på grund av olyckan.

Det är ännu oklart varför bron rasat, inspektörer är på väg till platsen för att undersöka bron. Tretten bro är av typen fackverksbro, där fackverk med bärande trianglar bär upp vägbanan. Den är delvis byggd av limträbalkar. En bro av liknande konstruktion, Perkolo bro som går över den norska älven Sjoa kollapsade 2016.

Enligt transportchefen i regionen har det tagits beslut om att alla träbroar i området ska inspekteras, efter ett krismöte med norska Trafikverket och kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.