Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals migranter har samlats under bro vid Texas. Foto: Reuters

Bro i Texas samlingsplats för tusentals migranter

Publicerad

En bro i Texas har under de senaste dagarna blivit ett läger för tusentals migranter. I en pågående värmebölja har situationen vid gränsen mot Mexiko nu lett till en plötslig humanitär kris.

I början av veckan hade enbart några hundra migranter samlats under bron nära staden Del Rio på gränsen mellan Mexiko och USA. Sedan dess har tillströmningen ökat snabbt, och på torsdagskvällen befann sig över 10 000 migranter på platsen, rapporterar Reuters.

Växande kris

Migranterna, mestadels haitiska medborgare men också kubaner, venezuelaner och nicaraguaner, har tagit sig över den amerikanska gränsen för att söka asyl. Det provisoriska lägret har under veckan utvecklat sig till en växande humanitär kris, enligt flera medier.

– Det är kaos. Du står där bland tusentals andra med din lilla biljett och väntar på din tur, säger Ramses Colon, som tagit sig från Kuba, till Washington Post.

Ber om mer resurser

De senaste dagarna har Texas haft temperaturer på nästan 40 grader och det råder brist på både mat och vatten för migranterna. Den amerikanska gränspolisen har nu bett om mer resurser för att kunna hantera situationen.

”För att förebygga skador från värmeböljan fungerar det skuggade området under bron som en tillfälligt läger för migranter i väntan på att bli omhändertagna av USBP (US Border Patrol),” skriver man i ett uttalande.

Antalet migranter från Centralamerika och Mexiko som tar sig över USA:s gräns är fler än på 20 år. I augusti stoppades över 195 000 migranter av amerikanska myndigheter, enligt siffror från amerikanska regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.