Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”250 poliser deltog i razzian”, säger SVT:s Christoffer Wendick. Hör Europakorrespondenten om den tyska insatsen i klippet. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT & SVT

Bröder gripna för terrorplaner mot svensk kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder har gripits i Tyskland misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat mot en kyrka i Sverige.

Motivet ska ha varit kopplat till svenska koranbränningar.

– Vi fick information om att de planerade ett bombattentat, säger chefsåklagare Liddy Oechtering till SVT Nyheter.

En 28-årig syrisk medborgare och hans fyra år yngre bror greps för lite drygt en månad sedan i Hamburg respektive Kempten i Bayern, misstänkta för planer på ett eventuellt terrordåd.

Enligt chefsåklagaren Liddy Oechtering kom bröderna, som nu misstänks för förberedelse för ett allvarligt våldsdåd, till Tyskland från Syrien år 2015. Ingen av dem uppges ha ett känt kriminellt förflutet.

– Vi fick information om att de planerade ett bombattentat mot en kyrka i Sverige och att kyrkan troligtvis skulle vara fylld med människor, säger Liddy Oechtering till SVT Nyheter.

– Men det finns inga konkreta antydningar om vilken kyrka eller när attacken var planerad att äga rum. De var ännu i planeringsstadiet.

Kan ha motiverats av koranbränning

Liddy Oechtering uppger att motivet ska ha handlat om koranbränningar som ägt rum i Sverige. Bland bevisningen finns bland annat e-post och chattar mellan bröderna.

– De har inte själva medgett det men det är det motiv som vi i nuläget utgår ifrån. Men, som sagt, det är fortfarande en pågående utredning, säger Oechtering.

Vid tillslaget mot bostaden i Hamburg ska polisen ha hittat kemikalier och gödningsmedel, som kan användas för att tillverka en sprängladdning. Fyndet ska dock inte ha varit färdigt eller kunnat detonera, skriver Welt.

Säpo vill inte kommentera uppgifterna

Säpo vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till tyska myndigheter.

– När det gäller vårt internationella samarbete så går vi inte in på hur det ser ut. Det är en del av vårt operativa arbete, säger Säpos presstalesperson Gabriel Wernstedt.

Svenska Kyrkan har inte informerats om att någon av deras kyrkor skulle vara föremål för det eventuella dådet.

– Vi har också sett medieuppgifterna men det är inget som vi alls kände till sedan innan, säger Mikael Stjernberg presskontakt på Svenska kyrkan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en 60 sekunders sammanfattning av händelseförloppet kring koranbränningarna. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.