Bröllopsfoton växande storindustri i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Vad sägs om att ta bröllopsfotot under vatten? Eller kanske hängandes över en djup ravin? I Kina lägger blivande brudpar alltmer tid och pengar på extravaganta och annorlunda bröllopsfoton. Det har blivit en industri i sig självt som omsätter motsvarande nära 240 miljarder svenska kronor om året. I Henan-provinsen sätts ett tak för bland annat hur stor hemgiften får vara

De kinesiska brudparen betalar allt mellan motsvarande 8.000 och 800.000 kronor för ett foto eller en film som de sedan visar upp på bröllopet. För här är det inte tal om ett enkelt foto på själva bröllopsdagen. I Kina tas fotot eller filmen i förväg, helst utomlands som i Europa. De som inte har råd att resa hyr in sig i påkostade studiomiljöer där bara fantasin sätter gränserna för hur bröllopsfotot blir.

Henan-provinsen sätter stopp

Bröllopsfotot är en statussymbol som ska visa att de inblandade familjerna har pengar. Men de skenande kostnaderna för bröllopen har fått det styrande kommunistpartiet att reagera. I Henan-provinsen sätts ett tak för bland annat hur stor hemgiften får vara och hur mycket bröllopsmiddagen får kosta. Allt för att inte mindre bemedlade familjer ska ruinera sig, säger myndigheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.