Roboten Xian'er bär på en surfplatta för att lättare ineragera med de som vill veta mer om buddismens läror. Foto: ANTP

Buddistisk robot succé i Kina

Publicerad

Ibland tycks det bara vara en tidsfråga innan robotarna ersätter oss alla. Den senaste gruppen som har fått artificiell konkurrens är buddistiska munkar i Kina.

Den lilla robotmunken Xian'er har snabbt blivit en succé på sociala medier i Kina.   

Roboten utvecklades av det buddistiska templet Longquan i Peking och ska användas för att sprida den buddistiska läran. Xian'er kan svara på röstkommandon och enklare frågor om buddism.  

– Xian'er kan sprida den buddistiska läran på ett lättförståeligt och informellt sätt. Precis som min mästare lärde mig. Han planterar inte några alltför komplicerade buddistiska tankar hos oss, säger munken Xianshu, som har varit med och utvecklat roboten. 

Roboten har visats upp på flera mässor runt om i Kina och blir alltmer populär. Men framgången har en baksida; nu oroar sig munkarna för att Xian'ers fans är mer intresserade av innovationen bakom roboten än av hans budskap.  

Munkarna bakom roboten försöker nu förhindra att Xian'er förvandlas till ännu en turistattraktion. Bland annat utvecklar man karaktären till en serietidning och han ska också få huvudrollen i en leranimation. Fler buddistiska budskap och texter ska också programmeras in i roboten. 

Antalet buddister i Kina växer stadigt och Kinas officiella buddistiska förening har efterlyst fler teknologiska innovationer för att sprida Buddhas budskap. Enligt munken Xianshu är det bara en tidsfråga innan roboten Xian'er ingår i ett brödraskap av robotar.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer