USA:s statsapparat står utan pengar

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i USA:s senat säger nej till en uppgörelse som skulle förhindra att federala myndigheter stängs ned. USA:s statsapparat står därmed utan pengar, bland annat till löner. Vita huset skyller nedstängningen på demokraterna, medan demokraterna säger att allt är Trumps fel.

Donald Trump får börja sitt ettårsfirande på presidentposten som ledare för ett land som inte kan finansiera stora delar av statsapparaten.

Skuldtaket slogs i redan förra året, men tillfälliga lösningar har förhindrat en nedstängning. Fristen kunde ha förlängts till den 16 februari om det hade blivit ett ja i senaten.

Men nu har klockan passerat midnatt i huvudstaden Washington och tiden har runnit ut. Majoriteten i senaten har röstat nej till det senaste förslaget till tillfällig lösning.

Enligt flera medier pågår fortfarande förhandlingar i senaten om en ännu mer kortsiktig lösning för att säkra finansieringen till den 8 februari, men ett sådant förslag skulle behöva godkännas i representanthuset först.

Vill ha i utbyte

Vita huset skyller nedstängningen på demokraterna och kallar den för ”Schumer-nedstängningen” efter demokraternas minoritetsledare Chuck Schumer.

”De har satt politik framför vårt lands säkerhet, militärers familjer, sårbara barn och vårt lands möjlighet att tjäna alla amerikaner”, står det i ett pressmeddelande från Vita huset.

Schumer slår dock i från sig:

– Det här kommer att kallas för Trump-nedstängningen för det finns ingen, ingen som förtjänar skulden för situationen vi befinner oss i mer än president Trump, säger han och tillägger att det nästan verkar som att presidenten ville ha en nedstängning.

”Hänsynslösa krav”

Omröstningen sent på kvällen i USA:s kongress föregicks av många timmars förhandling mellan republikaner och demokrater. President Donald Trumps republikaner har bara 51 platser av 100 i senaten och var tvungna att få stöd hos ett antal demokrater.

Demokratiska senatorer har i utbyte för att stödja en tillfällig finansieringslösning krävt att Trumpregeringen förlänger Daca, ett omstritt program som hjälper unga papperslösa migranter i USA, ”dreamers” (drömmare), att få stanna i landet.

”Vi tänker inte förhandla om illegala invandrares status medan demokraterna håller våra laglydiga medborgare som gisslan med sina hänsynslösa krav”, skriver Vita huset.

Schumer säger å sin sida att han till och med var beredd att diskutera muren mot Mexiko i utbyte mot ett starkt skydd för ”drömmarna”.

– Men inte ens det var tillräckligt för att locka presidenten, säger Schumer enligt CNN.

Stanna hemma

Även Vita husets budgetchef skyllde tidigare under kvällen på Schumer.

– Det här är bara ett försök från demokraterna i senaten, ledda av Schumer, att få till en nedstängning som presidenten sedan får skulden för, sade Mick Mulvaney.

Mulvaney sade då att om det blir en nedstängning ska den göras så lindrig som möjlig.

En nedstängning innebär att alla federalt finansierade myndigheter som inte anses samhällsviktiga stängs och att de anställda tvingas till ledighet utan lön. Regering, försvar och polis kommer inte att beröras.

Sedan 1990 har USA:s statsapparat stängts ned fyra gånger eftersom kongressen inte kunnat enas om budgeten. Senast var 2013, och då fick över 800 000 myndighetsanställda stanna hemma utan lön under en två veckor lång nedstängning.

Fakta: USA:s skuldtak

Ett lagstadgat skuldtak för USA:s regering infördes 1939. Taket har enligt USA:s finansdepartement höjts, tillfälligt förlängts eller reviderats 78 gånger sedan 1960.

Det senaste kongressbeslutet om en tillfällig finansieringslösning, ett sorts undantag från skuldtaket, fattades i december i fjol: Det löpte ut vid midnatt lokal tid fredagen den 19 januari.

Sedan 1980-talet, i takt med att USA:s skuldberg rusat i höjden, har skuldtaket med jämna mellanrum blivit ett politiskt slagträ i Washington.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.