Budgetgräl bakom nedstängningen

Uppdaterad
Publicerad

Nedstängningen av delar av den amerikanska statsapparaten är ett faktum sedan president Donald Trump och politikerna i kongressen inte kunnat enas om en förlängning av budgeten.
– Kalla det en demokrat-nedstängning, kalla det vad ni vill, säger Trump.
Flera myndigheter kommer nu vara stängda över hela julhelgen.

Trump har hållit fast vid kravet om att en budget ska innehålla pengar till den mur mot Mexiko som han utlovat redan som presidentkandidat, och med en annalkande deadline så har tongångarna varit uppskruvade.

Förra veckan, vid ett spänt möte i Vita huset, sade Trump sig vara ”stolt” att stänga ned statsapparaten om han inte kunde få stöd till sitt murbygge.

Lägger skulden på demokrater

Men i en senare video som Trump publicerat på Twitter uppmanar han till samarbete – samtidigt som han lägger skulden för nedstängningen på sina politiska motståndare i demokratiska partiet.

– Det finns inget vi kan göra åt det för vi behöver demokraternas röster. Kalla det en demokrat-nedstängning, kalla det vad ni vill. Men vi behöver deras hjälp för att få detta godkänt, säger Trump.

I videon framhåller Trump behovet av en hård gränskontroll för att hålla ute ”folk som inte ska vara här”, invandring som kan kopplar till droger, människohandel och gängkriminalitet.

– Demokrater – vi har en underbar lista över saker vi behöver för att hålla vårt land säkert, säger han och uppmanar till samarbete över partigränsen.

Avfärdar kravet

Demokraterna, som i senaten leds av Chuck Schumer, har helt avvisat möjligheten att godkänna en budget som inkluderar finansiering av en mur längs med gränsen till Mexiko.

I ett tal i senaten uppmanade Schumer Trump att ge upp tanken, och tillade att Trump bara kommer att få det ännu svårare när demokraterna i januari får majoritet i kongressens andra kammare, representanthuset.

– Överge din nedstängningsstrategi, sade han enligt The New York Times.

– Du kommer inte att få muren i dag, nästa vecka eller den 3 januari när demokraterna tar över representanthuset.

Stängd över julhelgen

Flera amerikanska myndigheter kommer att vara stängda över hela julhelgen, sedan Vita huset nu upprepat att president Trump står fast vid sitt murkrav.

Senatens första schemalagda samling är först på torsdag den 27 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer