Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell. Foto: TT

Budgetomröstning i USA skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade omröstningen om fortsatt finansiering av USA:s statsapparat skjuts upp till lunchtid på måndagen lokal tid. Beslutet innebär att veckan kommer att inledas med stora delar av USA:s statsapparaten stängd.

Planen var att omröstningen skulle hållas under natten med målet att kunna öppna den delvis nedstängda statsapparaten på måndagsmorgonen. Men nu tvingas hundratusentals offentliganställda att inleda veckan hemma, utan lön.

Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell ville tidigarelägga omröstningen till sent på söndagskvällen, men det satte demokratiske senatorn Chuck Schumer stopp för. Schumer säger att trots förhandlingarna ”har vi ännu att nå en överenskommelse på en väg som är acceptabel för båda sidor”.

Kom inte överens om immigrationsfrågan

USA har slagit i skuldtaket och tillfälliga lösningar har hållit statsapparaten i gång, men den senaste fristen gick ut vid midnatt i fredags lokal tid. Då hade president Donald Trump och demokraterna inte kunnat komma överens om immigrationsfrågan.

Under helgen förhandlade republikaner och demokrater i USA:s senat om frågan. Mötet mellan republikanernas och demokraternas ledare i senaten inleddes efter diskussioner mellan en mindre grupp senatorer, som uppger att framsteg har gjorts. De har dock inte gett några detaljer kring en möjlig kompromiss.

”Låst läge”

Det slutgiltiga beslutet i frågan ska tas av Mitch McConnell och Chuck Schumer, enligt senatorerna.

Från båda sidor har uttalanden gjorts om ett låst läge, men förhoppningen är fortfarande att statsapparaten ska kunna öppna igen på måndag morgon lokal tid.

Kräver skydd

Demokraterna har vägrat att säga ja till en ny kortsiktig överenskommelse, och kräver att Trump ska följa en tidigare överenskommelse om att skydda ”dreamers” (drömmare) i det omstridda programmet Daca, som hjälper unga papperslösa migranter i USA.

– Vi behöver ha ett riktigt svar, och den enda som kan leda oss dit är president Trump. Det här är hans nedstängning, säger senatorn Dick Durbin i en CBS-intervju.

Trump och andra republikaner var lika orubbliga under söndagen, och säger att de inte förhandlar om immigration eller andra frågor så länge delar av statsapparaten är stängd.

– Vi kommer inte att förhandla om statusen för olagliga invandrare medan senator Schumer och demokraterna håller miljoner amerikaners regering och våra soldater som gisslan, säger Vita husets pressekreterare Sarah Sanders.

Sedan 1990 har USA:s statsapparat stängts ned fyra gånger eftersom kongressen inte kunnat enas om budgeten. Senast var 2013, och då fick över 800.000 myndighetsanställda stanna hemma utan lön under två veckor.

En nedstängning innebär att alla federalt finansierade myndigheter som inte anses tillräckligt samhällsviktiga stängs och att de anställda tvingas till ledighet utan lön. Försvar och polis kommer inte att beröras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer