Foto: TT

Bulgarien förbjuder burka och niqab

Uppdaterad
Publicerad

Bulgariens parlament godkände på fredagen en lag som förbjuder kläder som helt eller delvis täcker ansiktet. Överträdelse mot lagen ska leda till böter på motsvarande cirka 1.000 kronor, med betydligt högre böter vid upprepade förseelser.

Bulgarien var tidigare en del av Osmanska riket och har idag en muslimsk minoritet på omkring 13 procent.

Muslimska kvinnor i Bulgarien har i regel burit en scarf för att täcka håret. Men på senaste tiden har ett växande antal starkt konservativa kvinnor från den romska minoriteten börjat bära niqab.

Partiet MDL, som i huvudsak företräder den turkiska minoriteten i landet, motsätter sig lagen och anklagar de andra partierna för att ”så religiös intolerans”.

Även andra länder i Europa har infört liknande förbud. Frankrike och Belgien har förbjudit burka och niqab och underhuset i Schweiz parlament godkände nyligen med knapp marginal ett förbud.

I Frankrike har högsta förvaltningsdomstolen upphävt förbudet mot badplagget burkini, men flera franska städer har trotsat förbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.