Boyko Borissov vinner det bulgariska valet. Foto: TT

Bulgarien till val i coronakris

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårets protestvåg har ebbat ut när Bulgarien går till val – mitt i coronakrisen. Lågt valdeltagande bäddade för att premiärminister Borissov skulle behålla makten.

Och enligt det officiella men ännu ofullständiga valresultatet blev det så, rapporterar Reuters.

Snart 62-årige Boyko Borissov har dominerat den bulgariska politiken ända sedan han valdes till borgmästare i huvudstaden Sofia 2005.

Ett år senare skapade han det egna högerpartiet Gerb, som sedan dess blivit största parti i landets samtliga parlaments- och EU-val. 2009 blev han för första gången premiärminister – en post som han därefter hållit under större delen av tiden, bortsett från ett drygt år i opposition 2013–14 och några månader under 2017.

– Vi har visat vad vi har åstadkommit, sade Borissov enligt nyhetsbyrån AFP när han lade sin röst.

Gerb ser med knappt hälften av rösterna räknade ut att få 24,15 procent av rösterna, något som är i linje med vallokalsundersökningarna. Sedan valet 2017 har partiet i så fall tappat omkring tio procentenheter, och hårda koalitionsförhandlingar lär vänta om Borissov vill behålla premiärministerposten.

Stora protester

I fjol såg det visserligen pyrt ut för premiärministern. Avslöjandet om hur affärsmannen och ex-politikern Ahmed Dogan nyttjade en statlig strand som sin egen, med skydd av statligt betalda vakter, väckte starka protester mot den utbredda korruptionen. Snart krävdes regeringens och Borissovs avgång i envisa jättedemonstrationer i Sofia.

President Rumen Radev, som stödde fjolårets regeringskritiska protester, säger på söndagen att han röstat mot ”ödeläggelsen av rättssamhället”, skriver AFP.

– De här valen är ett steg mot återgången till normalitet, tillägger han.

Men coronapandemin har tagit musten ur protesterna. Och i söndagens val väntas Gerb än en gång bli största parti, med strax under 30 procent av rösterna. Opinionsmätningar kvällen före valet ger Gerb mellan 28 och 29 procent eller cirka 75-76 av de 240 platserna i parlamentet.

Nyhetsbyrån Reuters skriver 19.30 på söndagskvällen att premiärminister Borissovs parti Gerb får 25 procent av rösterna, enligt en vallokalundersökning.

Sämst i klassen

Bulgarien är dessutom sämst av alla i EU när det gäller vaccinering mot covid-19. Bara drygt sex procent av befolkningen har fått en första dos.

Det väntas bidra till att få vågar rösta på söndagen, inte minst bland de äldre som traditionellt ofta röstar på det största oppositionspartiet, socialistpartiet BSP.

Fakta: Bulgarien

Bulgarien är räknat i BNP per capita EU:s fattigaste medlemsland. I landet bor runt sju miljoner invånare, varav 1,2 miljoner i huvudstaden Sofia. Till ytan är Bulgarien ungefär lika stort som landskapet Lappland.

Efter att länge ha lytt under det Osmanska riket blev Bulgarien självständigt igen år 1878. Efter järnridåns fall blev landet medlem i försvarsalliansen Nato 2004 och i EU från den 1 januari 2007.

President är Rumen Radev (född 1963) som är formellt oberoende, men stöttad av Socialistpartiet. Det mesta av makten ligger dock hos premiärminister Boyko Borissov (född 1959) från konservativa partiet Gerb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.