Burkan problem för kvinnliga väljare Foto: TT, arkivbild

Burkan problem för kvinnliga väljare

Publicerad

14 miljoner afghanska väljare kommer att lägga sin röst vid det historiska parlamentsvalet i höst. Det är i varje fall valmyndighetens förhoppning, men risken är att många kvinnor uteblir.

– Kvinnorna får inte tillstånd från sina familjer att gå till registreringslokaler där de kanske måste ta av sig sin burka visa sina ansikten, säger Abdul Badie Sayad, chef för valmyndigheten till nyhetsbyrån AFP.

Den unga bräckliga afghanska demokratin för en ojämn kamp mot extremister, korrumperade ledare, klaner och ojämlikhet. Det senare innebär ett speciellt problem när valet ska genomföras.

7 000 valstationer planeras, men det saknas kvinnliga valarbetare och det gör det svårare att registrera kvinnliga väljare. Nu hoppas ändå valmyndigheten att årets val ska locka fler kvinnor än vid presidentvalet för fyra år sedan.

Största hotet är talibanerna

– Den stora utmaningen är säkerheten, särskilt på landsbygden, förklarar Abdul Badie Sayad. Många av de planerade valstationerna ligger i områden som kontrolleras av talibaner eller Islamska staten, grupper som gör allt för att bekämpa landets regering.

I det senaste valet, presidentvalet 2014, röstade runt sju miljoner av totalt 12 miljoner registrerade väljare. Parlamentsval skulle ha genomförts 2015, men har skjutits upp flera gånger på grund av våld, oroligheter och logistiska problem.

–Vi jobbar väldigt hårt för få till ett säkert och rättvist val i oktober, säger Abdul Badie Sayad, chef för den afghanska valmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.