600.000 rohingyer har flytt till Bangladesh sedan augusti i år. Foto: TT

Burma: ”Inga civila rohingyer har dödats”

Uppdaterad
Publicerad

Burmas militär rentvår sig själva från anklagelserna om våldtäkter och mord på civila ur den muslimska minoritetsbefolkningen rohingya. Men den ansvarige generalen flyttas från sin post.

Den burmesiska arméns egna utredning av anklagelserna om mord och sexuellt våld mot rohingyer är klar och visar att inga civilpersoner ur den muslimska minoritetsbefolkningen farit illa på grund av arméns agerande, säger landets militär i ett uttalande.

Enligt uttalandet har soldater inte skjutit ”oskyldiga bybor”, begått sexbrott och våldtäkter mot kvinnor, gripit, slagit och dödat rohingyer, stulit, silver, guld, fordon eller djur från bybor, bränt moskéer, hotat och fördrivit befolkningen eller bränt hus.

Rohingya i Myanmar

Det har man kommit fram till genom att fråga över 2.000 rohingyer som är kvar i provinsen Rakhine som sedan augusti utsatts för flera angrepp.

”Dödade terrorister”

Burmas armé förnekar inte att militären har gått till attack mot rohingyer, men säger att det var nödvändigt och för landets säkerhet eftersom militanta rohingyer attackerat 30 säkerhetsposter och en militärbas. Armén uppger att 10.000 rohingyer ska ha varit inblandade i attackerna – mer än dubbelt så mycket som tidigare angetts.

I attackerna mot rohingyabyarna i Rakhine ska 376 ”terrorister” ha dödats, skriver militären som anklagar terroristerna för att stå bakom bränderna i byarna.

Generalen flyttad

Trots att man inte anser att några fel begåtts har den ansvarige generalen flyttats från sin position, utan förklaring. Han har heller inte fått en ny tjänst.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch kallar rapporten ”absurd”.

– Burmas myndigheter har ännu en gång visat att de varken kan eller vill utreda sig själva på ett trovärdigt sätt, säger Brad Adams på HRW.

FN har kallat händelserna i Burma för ”ett skolexempel på etnisk rensning”.

Arméns utredning går tvärtemot FN:s egen uppfattning, och vittnesmål från journalister på plats och grannlandet Bangladeshs soldater.

Sedan oroligheterna började i augusti har 600.000 rohingyer flytt till Bangladesh. Enligt Burmas armé för att de blivit tillsagda att göra det och fruktar terroristerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rohingya i Myanmar

Mer i ämnet