Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när George W. Bush kommer på sin felsägning. Foto: EBU

Bushs blunder – säger Irak i stället för Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Grodan hoppade ut ur USA:s tidigare presidents mun vid ett framträdande där han höll ett fördömande tal av det som sker i världen just nu. Felsägningen har uppmärksammats stort i sociala medier.

I samband med ett framträdande i Dallas kommenterade George W Bush det rådande världsläget och Rysslands invasion av Ukraina.

– ... resultatet är ett uteblivet ansvarsutkrävande i Ryssland, och en enda mans beslut att beordra en helt orättfärdig och brutal invasion av Irak, sade Bush, och insåg snabbt vad han hade sagt.

– Jag menar Ukraina. Irak. .. Hur som helst, sade han, skakade lite på huvudet och skrattade till.

Publiken skrattade också.

– Jag är 75, tillade ex-presidenten lågmält och fortsatte sedan med sitt tal om den ryska invasionen av Ukraina.

Kritiseras för felsägningen

Men den skämtsamma tonen gick inte hem hos alla. Felsägningen blev en snackis på Twitter och många lyfte det faktum att Bush gav order om USA:s invasion av Irak 2003, och frågade sig om han inte skulle ha ställts inför rätta för krigsbrott.

Invasionen mot Irak beskrev som en del av USA:s ”krig mot terror” och motiverades med ett påstående om att landet hade massförstörelsevapen. Diktatorn Saddam Hussein avsattes, men några massförstörelsevapen hittades aldrig.

Hör när George W. Bush blandar ihop länderna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.