Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fjorton personer har fördes till sjukhus efter att en turistbuss vält på en väg i Lofoten i Norge, vid 11-tiden på lördagen. Totalt fanns 38 passagerare ombord. Foto: NRK

Buss har vält i Lofoten – flera personer fastklämda

Uppdaterad
Publicerad

En turistbuss med 38 personer har sladdat av vägen och vält i Lofoten i norra Norge. 14 personer har förts till sjukhus.

Bussen ska ha varit på väg till det populära turistmålet Hauklandstranda när den åkt av vägen i Holand, nordöst om staden Leknes. 36 äldre turister, en reseledare och chaufför ska ha färdats i bussen, rapporterar NRK.

Den norska polisen fick larm om händelsen vid 10.30. På Twitter skrev de att flera passagerare var fastklämda ombord.

– 14 patienter har kommit till sjukhuset i Gravdal. Dessa har olika skadestatus, men hittills har inga kritiska eller livshotande skador rapporterats, säger Randi Angelsen vid Nordlandssjukhuset till NRK.

Det ska röra sig om en italiensk resegrupp och bussbolaget ska vara från Litauen, enligt polisen.

Vanskligt väglag

Polisen vill i nuläget inte uttala sig om någon orsak till olyckan men påpekar att väglaget på platsen är dåligt.

– Det är svåra körförhållanden på platsen så det finns anledning att tro att krocken har med den här nedstigningen att göra, men det kan vi inte dra slutsatsen nu. Det är fortfarande svåra körförhållanden på platsen, säger Ivar Bo Nilsson som är verksamhetsledare i Nordlands polisdistrikt, till NRK.

Aktiverar kristeam

Morten Dyrstad, kommunchef i Vestvågøy, säger till VG att kommunen har aktiverat ett kristeam.

– Vi har satt upp krishantering. Inom det finns ett psykosocialt kristeam som kan ta in de drabbade, och en evakuerings- och anhörigcentral där vi tar in de som inte är skadade och eventuella anhöriga till dessa, säger Dyrstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.