Tusentals människor i Haitis huvudstad Port-au-Prince protesterade mot landets president Jovenel Moïse på fredagen. Foto: Andres Martinez Casares/Reuters/TT

Butiker plundrades under protester i Haiti

Publicerad

Tusentals människor gick ut på gatorna i Haitis huvudstad Port-au-Prince på fredagen i nya protester mot landets president Jovenel Moïse. En del demonstranter plundrade också butiker och kastade sten mot polisen, som svarade med tårgas.

I en av stadens fattigare delar togs en hel polisstation över av protesterande, som även stal takplåt, möbler och utrustning.

– Nu tar vi vad vi behöver till våra hem för vi är trötta på att bli dyblöta varje gång det regnar, säger Steven Edgard, en av de som deltog.

Stenkastning och skottlossning

Redan tidigt på morgonen stoppades trafiken på stadens huvudgator av protesterande, som brände bildäck och byggde barrikader.

Senare under dagen utbröt våldsamheter med stenkastning, och även skottlossning kunde höras i huvudstaden. Sedan demonstrationerna upplösts följde plundringar mot butiker i stadens välbeställda delar.

Fyra döda

Fredagens protester var de största och mest våldsamma på flera månader, skriver nyhetsbyrån Reuters. Gary Desrosiers, talesperson hos polisen, säger att fyra personer har skjutits till döds i demonstrationer mellan den 16 och 25 september.

Den senaste veckan har utbredda protester mot president Jovenel Moïse ägt rum i Haiti. Demonstranter protesterar mot bränslebrist och stigande levnadskostnader, men också mot presidenten som anklagats för korruption.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.