Foto: SVT

Superbutlern kan tjäna miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en butlerboom bland världens rika – i Storbritannien, Mellanöstern, Ryssland och nu senast i Kina. Efterfrågan på brittiska butler är större är utbudet och trenden har gett nytt liv åt en närmast utrotningshotad yrkesgrupp.

SVT Korrespondenternas Anna-Maja Persson och Kristjan Sigurjónsson träffade svenskan Sara Vestin Rahmani som driver British Butler Academy i London.

– Jag tror att folk har fått upp ögonen för det här gamla England, det traditionella och etiketten och det anrika som man ser på tv-showerna och det har ju självklart gett oss en extra skjuts. Butlern är något av en statussymbol för de här människorna, säger Sara Vestin Rahmani.

Kö till utbildningen

Elever står på kö till hennes utbildning för att lära sig att passa upp i rika människors hem. En del av dem får dessutom jobb via den förmedling som Sara Vestin Rahmani också äger.

Läraren och butlern Andrew Coy visar ett par elever hur man placerar tallrikar och bestick med millimeterpassning, hur man serverar på rätt sätt och tar emot gäster så att de känner sig avslappnade.

– Glöm inte att de kommer in på ditt territorium. Skulle du stå i rummet och vänta på gästerna så här..? säger Andrew Coy och ställer sig först och hänger vid en dörrpost och sedan i givakt framför eleverna.

Superbutlern är här

Den brittiska butlern föddes ur ett strikt klass-samhälle uppdelat i herrskap och tjänstefolk. I dag är rollerna inte lika tydliga. Det har kommit en ny yrkesgeneration – den så kallade superbutlern.

– Det är en modern butler som fortfarande har service at heart, men på ett mycket mer modernt sätt. Man planerar deras kalendrar, ser till att de är där de ska i tid, att de hamnar på de bästa restaurangerna, får de snyggaste kläderna och tillgång till de bästa ställena, säger Sara Vestin Rahmani.

Butleryrket är fortfarande långt ifrån något nio-till-fem-jobb, men det finns pengar att tjäna, särskilt för en superbutler. Sara Vestin Rahmanis bäst betalda butler jobbar i Dubai och har en månadslön på motsvarande drygt 190.000 kronor.

”Bättre förr”

Andrew Coy, som tillhör det gamla gardet, tror att den traditionella butlerns tid är förbi.

– Folk är inte lika formella idag, vilket jag tycker är synd. Jag tror att det formella hjälper oss att uppföra oss korrekt. Jag tror inte att den gamla sortens butler kommer tillbaka. Livet går vidare och det gör även affärerna om man ska vara ärlig, tyvärr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.