Byggde roterande hus – för att förverkliga hustruns dröm

Publicerad

Hustruns ständiga klagande på en mer varierande utsikt från familjens hus fick en självlärd byggare att skapa ett hus som kan rotera 360 grader.

– Jag tröttnade på hennes klagomål och frekventa renoveringar av vårt familjehus och såg därför till att bygga ett roterande hus så att hon kan snurra det som hon vill, säger den 72-årige Vojin Kusic, till nyhetsbyrån Reuters.

Huset som är beläget nära staden Srbac i norra Bosnien snurrar runt en 7 meter lång axel. Kusic berättar för Reuters att han byggde hela det roterande systemet själv. Projektet tog sex år att slutföra, med undantag för en sjukhusvistelse på grund av en hjärtsjukdom.

– Jag bad läkarna att försöka förlänga mitt liv i ytterligare ett år eftersom jag hade det här projektet i mitt huvud och... ingen annan skulle veta hur det hela skulle kunna slutföras, berättar Kusic. 

– Detta är ingen innovation, det kräver bara vilja och kunskap, och jag hade tillräckligt med tid och kunskap, fortsätter han.

Se huset i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.