Foto: @prefpolice13/@MarinsPompiers

Byggnader i Marseille har rasat samman

Uppdaterad
Publicerad

Två byggnader rasade samman i centrala Marseille på måndagsmorgonen. Kvarlevorna efter fyra människor har hittats i rasmassorna och man befarar att fler personer har omkommit i olyckan, enligt Reuters. Redan innan raset ska en inspektion av den ena byggnaden gett upphov till oro.

Det var vid niotiden på måndagsmorgonen som de två fastigheterna, fyra respektive fem våningar höga, i centrala Marseille rasade samman. Trots dramatiska bilder från på den aktuella adressen i Noailles nära den gamla hamnen, såg det länge ut att stanna vid att två personer ådrog sig lättare skador i samband med raset. Men nu har kvarlevorna efter fyra personer hittats och man befarar att fler ska ha begravts i rasmassorna.

En av byggnaderna var evakuerad på boende, men kan ha varit ockuperad av folk som bodde där illegalt. Nio av tolv lägenheter i den andra byggnaden var bebodda. I den byggnaden ska man ha genomfört en teknisk undersökning den 18 oktober. Efter denna ska man varit bekymrad över det skick byggnaden var i, men inget beslut om att evakuera togs. På google maps-bilder på husen syntes stora sprickor i fasaderna.

Olyckan eldat på politisk debatt

Trots att staden 2011 började ett stort upprustningsprojekt av stadens centrala delar, så kunde en rapport 2015 slå fast att 100.000 Marseillebor bodde i osäkra eller hälsovådliga lägenheter eller hus. Måndagens tragiska incident har eldat på en politisk debatt om levnadsstandarden för Marseilles mindre bemedlade invånare.

– Det är de fattigas hem som faller isär, och det är ingen slump, uttalade sig den lokala vänsterpolitikern Jean-Luc Melnchon till nyhetssajten France 24.

Ministern inte speciellt optimistisk

Klockan 21.00 på måndagen meddelade Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner, som då anlänt till Marseille, att han inte var speciellt optimistisk kring möjligheterna att hitta eventuella saknade.

– Åtta personer var sannolikt inne i byggnaden och kan eventuellt ha blivit tagna med ned i kollapsen, sade Castaner till den samlade pressen, rapporterar Franceinfo.

Regionpresidenten i Provence-Alpes-Côte d'Azur kompletterade sedan under måndagen med att slå fast att sju personer, som bodde i den ena fastigheten, nu betecknas som saknade. Även två personer som ska ha befunnit sig på gatan när husen rasade samman har noterats som saknade.

– Det viktiga är att det är så få dödsoffer som möjligt, men vi tror ändå att det är några, säger stadens borgmästare Jean-Claude Gaudin.

Brandmän på plats vid den adress där husen rasade samman i centrala Marseille under måndagen Foto: TT
Foto: @prefpolice13/@MarinsPompiers

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.