Storbritanniens premiärminister David Cameron. Foto: Scanpix

Cameron öppnar för folkomröstning om EU

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister anser att det kan bli aktuellt för landets invånare att folkomrösta om relationen till EU. Det skriver han i Sunday Telegraph i dag.

I artikeln skriver David Cameron att ”Vi måste vara tydliga med vad som är det bästa sättet att få vad som är bäst för Storbritannien”. 

Premiärministern ska överväga en folkomröstning, men bara när tiden är inne.

Han håller inte med dem som anser att Storbritannien ska lämna EU och vill ha en snabb och ”enkel” omröstning. Att lämna skulle inte gagna landet, skriver Cameron. Men en röst på att stanna i EU skulle också ha ”djupgående nackdelar”.

Enligt premiärministern är Storbritanniens folk inte nöjda med vad de har, vilket inte heller han är. Det han efterlyser är inte ett ”ja” eller ”nej” till EU, utan förändringar i Storbritanniens relation till unionen.

Pressas av skeptiker

Cameron, som starkt motsatt sig ökad integration inom EU, varnade för att Storbritannien översvämmas av EU-byråkrati. Hela lagsjok som täcker sociala frågor, arbetstid och inrikesförvaltning bör avskaffas, skriver premiärministern.

Cameron pressas av euroskeptiker inom sitt eget parti, som vill lämna unionen. Nyligen krävde 100 konservativa parlamentsledamöter en folkomröstning om förhållandet till EU under nästa mandatperiod. Regeringskollegorna i Liberaldemokraterna är dock mer EU-vänliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer